Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Csokis-mogyorós Kölesgombócok

Ételem neve:
Csokis-mogyorós Kölesgombócok

Hozzávalók:
25 dkg köles
10 dkg eritrit
1 citrom reszelt héja és leve
csipet só
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál vaniliapor
Darált sótlan mogyoró a forgatáshoz
2 tábla cukormentes étcsoki

A köleshez képest háromszoros mennyiségű növényi tej (nálam most géppel készült kesutej volt, ami cukormentes volt), illetve kb. 1 dl az étcsokihoz hígításnak.

Ebből a mennyiségből 19 db kb 4 cm átmérőjű golyó lett.

Elkészítés:

A kölest egy szűrőben alaposan átöblítettem folyó vízben, hogy a keserű ízt kimossam belőle. Feltettem háromszoros mennyiségű kesutejben főni a kölest egy csipet sóval. Mikor elfőtt a leve és már kezdett összeállni (kevergetni kell ilyenkor már folyamatosan), akkor levettem a főzőlapról és hozzákevertem az eritritet, citrom levét, héjját, fahéjat, vaniliaport. Mikor kihűlt, gombócokat formáltam belőle és durvára darált sótlan mogyoróba forgattam.

A 2 tábla étcsokit gőz fölött olvasztottam és hozzákevertem kb. 1 dl kesutejet, ebbe forgattam a gombócokat. Hűtőben megdermedt, ezután tálalható.

Lime karikákkal és mentalevéllel díszítettem, ami akár meg is ehető és nagyon jól passzol hozzá ízben.