Fűszeres gombaraguval töltött spárgatök hajók tökmagolajos ruccola ágyon

Étel neve
Fűszeres gombaraguval töltött spárgatök hajók tökmagolajos ruccola ágyon

Leírás
Fűszeres gombaraguval töltött spárgatök hajók tökmagolajos ruccola ágyon
Búcsúzik a nyár. Feltöltött minket energiával, élményekkel, ontotta a finom, friss zöldségeket és gyümölcsöket, most pedig átadja helyét az ősznek, új kalandoknak és új ételeknek.
Ebben az átmeneti időszakban a kellemes napfényben érik még a spárgatök, a gyakori esőknek köszönhetően pedig sokféle gomba közül választhatunk a piacon. Bár első ránézésre bonyolultnak tűnik a recept (a tök peremnek cakkozásáról még ejtek pár szót), hihetetlen módon a gyors vacsorák kategóriájába tartozik. Fél óra alatt elkészül, és legyen egyszerű családi vacsora vagy baráti társaságnak készített lakoma, garantáltan el lesznek bűvölve.
Rizs vagy bármilyen más köret nem véletlenül nincs mellette, vagy éppen benne, ez egy kifejezetten low carb fogás.
Nem is olyan régen még nagyobb esélyt láttam arra, hogy Katy Perry és Mariah Carey egymás nyakába borulva bőgnek a nappaliban a harmadik feles szatmári szilva után, mintsem, hogy a tök peremét nekiálljak kicakkozni. Az élet azonban képes nagy fordulatokat hozni, és tádám, szemet gyönyörködtető a végeredmény. Ezek után nyilvánvaló, hogy meghívom a csajokat is a következő házibulimba, önbizalomban most már nincs hiány.

Addig is megosztom a receptet:
Hozzávalók négy főre:
2 kisebb méretű spárgatök
400 g friss csiperkegomba
6 szál sárgarépa
1 ek szárított és porrá őrölt rókagomba
2 nagy fej lilahagyma
3 duci gerezd fokhagyma
3-4 szál friss kakukkfűág (enélkül bele sem érdemes fogni az egészbe, de ennek hiányában a szárított is tökéletes)
1 csokor friss petrezselyem
½ dl kókuszolaj
1 kk só és frissen őrölt bors
200 g növényi reszelt sajt (én mandula alapú, szójamentes sajtot használtam)
A tálaláshoz 1 nagy csokor ruccola és ½ dl hidegen sajtolt tökmagolaj

Elkészítése:
Bekapcsolom a sütőt 200 fokra. Fontos, hogy már készen, melegen, barátságosan várja a tököket, mert, ha akkor jut eszembe, hogy elfelejtettem bekapcsolni, amikor épp a tepsit tolnám be, lőttek a fél órás főzésnek.
A hozzávalókat gondosan megmosom, a hagymát és a gombát megpucolom. Okvetlenül készítek róla egy fotót és kiposztolom sejtelmes szöveggel, hogy vajon mi lesz ebből. Ha éppen nem ragadok le ezzel, akkor folytatom a főzést.
A hagymát és a gombát késes betétű robotgépbe dobom és felaprítom. (Persze kézzel is elvégezhető ez a művelet, csak kicsit tovább tart.) Az olajon dinsztelni kezdem, sózom, borsozom, belemorzsolom a kakukkfű ágakat is. Amíg a gomba a hagymával izzad, meghámozom a répákat, és őket is az aprítóba küldöm, onnan pedig a gombás raguba. Belereszelem a fokhagymát is. Végül 1 dl forró vízben feloldom a szárított rókagombát és felöntöm vele a ragut. Hagyom párolódni, közben gyakran megkavarom, hogy a víz elpárologjon alóla.
Amíg a gomba édes nászát járja a sárgarépával, előlészítem a tököt: hosszában félbe vágom és egy evőkanállal kikaparom a belsejét. Ha zsengék a magjai, kár lenne kidobni, mert igazán izgalmas textúrát adnak az ételnek, így egy laza mozdulattal a gombás raguba dobon. Öt perc éppen elég lesz neki, hogy szétessen, fakanállal erre rá is segítek kicsit.
Egy éles késsel V-alakban körbevagdalom a tök peremét. Meglepő módon könnyű művelet, de azért nem árt óvatosan csinálni, mégiscsak egy késről van szó, ami egy rossz mozdulattal képes a kezünk gyenge húsába szaladni… Szóval cakkozgatok, de, akinek nincs kedve, ugorja át ezt a részt. A kieső kis tökdarabkák ugyancsak a raguban landolnak, ami mostanra már biztosan el is készült.
Egy sütőpapírt marokra gyűrök és gondosan bevizezek, majd egy szép nagy tepsire terítem. Ráfektetem a tök hajókat, enyhén megsózom őket, majd megtöltöm őket az istenien illatozó gombaraguval. Amolyan rusztikus módon apróra vágom a friss petrezselymet (szárát is természetesen, hiszen ugyanúgy tele van ízekkel, színnel és zamattal, mint a levele), és rászórom a csónakokra. Végül megkoronázok minden kicicomázott tökladikot reszelt növényi sajttal.
Irány a forró sütő, negyedóra alatt szépen megsülnek. Nem kell nekik túl sok idő, a zsenge spárgatök pikk-pakk megpuhul. Amíg erre várunk, addig lehetőségünk adódik egy pohárka Irsai Olivér szőlőpálinkával koccintani és felnyitni egy üveg száraz fehérbort, amit talán éppen a balatoni vagy tokaj-hegyaljai nyaralás alkalmával szereztünk be.
Tálalás előtt a ruccolát megmosom, lecsepegtetem, megöntözöm tökmagolajjal, és lazán a kész csónakok köré szórom.