Lencsés hajdinasaláta grillzöldségekkel, pikáns batáta- és mentás zöldborsó pürével

Étel neve
Lencsés hajdinasaláta grillzöldségekkel, pikáns batáta- és mentás zöldborsó pürével
Leírás

Hajdina saláta:

100 g pirított hajdina
2dl forró víz
1 ek olaj
Csipet só
3 cl citromlé
4 cl olivaolaj
Bors
Fél konzerv lencse
Negyed közepes uborka
Fél kápia paprika
Fél paradicsom
Fél csokor petrezselyem
1 db kisebb újhagyma

Felhevítjük az olajat és beleborítjuk a megmosott hajdinát és átpitítjuk. Miután megpirítottuk a hajdinát, beleöntjük a forró vizet és hozzáadjuk a sót. Takarékra tesszük és várunk, míg megpuhul. Közben a zöldségeket és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk. Ha már kész a hajdina, összekeverjük az összes hozzávalót és kész.

Grillzöldség:

1 db kisebb cukkini
1 db kisebb répa
2 db kisebb csiperke gomba
Kb 6 db kisebb róka gomba
1 db kisebb kukorica
2 kisebb brokkoli

A kukoricát felrakjuk főni forró vízbe kb 15 percre. Ugyanabba a vízbe utána rakunk bőven sót és blansírozzuk a felvágott répát, brokkolit. Miután minden zöldség előkészült, felhevítjuk a serpenyőt amennyire csak lehet, és megpirítjuk az összes zöldséget. Pirulás utána rakjuk rá papírtörlőre, hogy a felsleges olajat felszívja és közbe sózzuk, borsozzuk és tálalhatjuk.

Pikáns batáta püré

1 kisebb db batáta
Pirított hagyma kb 1 hagymából
1 db kisebb foki
Füstölt fűszerpaprika
Cayene bors
Bors

1 ek sörélesztő
4 cl Olivaolaj
Víz érzésre

A batátát cikkekre vágjuk, megsózzuk, olajozzuk és berakjuk a 200 fokos előmelegített sütőbe kb 15-20 percre. Miután megpirult és megpuhult a batáta, beledobjuk 1 turmixba a többi hozzávalóval, a vízzel tudjuk az állagát szabályozni.

Mentás zöldborsó püré:

100g főtt zöldborsó
4cl olaj
2-3 ek házi rizstejszín
1 gerezd fokhagyma
2 ek pirított vöröshagyma

Bors
Késhegynyi szódabikarbóna
Friss menta ízlés szerint

Felhevítünk lábasba vizet és jó alaposan megsózzuk és belerakjuk a késhegynyi szódabikarbónát (így megtartja szép színét a borsó). Miután felforrt a víz, belerakjuk a borsót és megfőzzük. Amikor már puha, kivesszük és beledobjuk a hideg vízbe és hagyjuk benne legalább 10 percig. Ha kész a borsó, mixerbe beledobálunk mindent és vízzel meg rizstejszínnel szabályozzuk az állagot.

Tálalás:

Ha kész van minden elem, a hajdinasalátát beletesszük 1 kerek formába és a tetejére rápakoljuk a grillzöldségeket. A krémeket cumikba rakjuk, és szép pöttyöket rakunk a saláta köré. Bazsalikommal és retekkel díszítettem.

Jó főzőcskézést!