Főoldal Magazin

SZERETSZvagyIGEN

Alig vártam, hogy megismerjem az egyik legújabb, ha nem a legújabb egészségtudatos cukrászdát. Azt gondoltam, hogy ilyen névvel, csak mesés hely nyílhat. És nem csalódtam. A SZERETSZvagyIGEN egy elképesztően hangulatos, barátságos kis hely, ahol az ötletgazda és tulajdonos, Surányi Beatrix maga készíti az összes finomságot.

Honnan jött a cukrászda nyitásának ötlete?

Ezt megelőzően teljesen mással foglalkoztam, 15 évig sikeres ingatlanközvetítő irodám volt. A fiam most diplomázott, és úgy gondoltam, hogyha kirepül, akkor szeretnék találni egy új elfoglaltságot, ami örömet és kihívást ad. Elvégeztem egy cukrásziskolát, de sokáig csak a családom és a barátaim örömére sütögettem. A fiamnál laktózérzékenység gyanúja állt fenn, nálam pedig a glutén okozott gondot, úgyhogy igyekeztem egészségesen sütni, cukor-, laktóz- és gluténmentesen.

Arra törekedtem, hogy ne lehessen megkülönböztetni a hagyományos  cukrászsüteményektől ezeket a „reform” verziókat, ami elég jól is sikerült. A család ösztönzésére kezdtem el ezzel komolyabban foglalkozni, majd belebotlottam ebbe az üzlethelyiségbe, és azonnal beleszerettem. Tudtam, hogy itt fogom elindítani a cukrászdámat, ami pedig a SZERETSZvagyIGEN nevet illeti, nem volt „b” verzió, sem bizonytalankodás! Imádom az első pillanattól fogva!

Ugye Te készíted az összes tortát is. Hogyan tudod ezt összeegyeztetni?

Igen, itt én készítek mindent. Itt van a műhely is, úgyhogy az sokat segít, de így is minden nap reggeltől estig itt vagyok, ennek ellenére nagyon élvezem.
Igyekszem színes kínálatot kialakítani, de ami fontos, hogy utánozni semmit sem akarok, inkább saját ízeket találok ki. Nagyon odafigyelek az alapanyagok minőségére, és arra is, hogy gusztusos legyen a végeredmény. Minden természetes forrásokból származik, a süteményekben nincs festék, nincs adalékanyag vagy ízfokozó.
A hely nagyságából adódóan nincs lehetőség tárolásra vagy fagyasztásra, vagyis ami elkészül, azt kínálom frissen.

 

Minden nap ugyanazok a torták vannak, vagy folyamatosan változtatsz a kínálaton?

Vannak olyanok is, amik szinte minden nap kaphatóak, de igazából folyamatosan kísérletezek, újabb és újabb ízkombinációkkal kísérletezek, épp most gondolkozom egy bazsalikomos eper és matcha teás süteményben, vagyis érdekelnek a modernebb ízek is.

Egyébként az az érdekes, hogy most jobban izgulok, mint az előző munkám során bármikor is…Itt ugye nem mindig látom a reakciókat. Ha mondjuk tortát rendelnek, vagy elvitelre kérnek sütit, mindig izgulok, hogy vajon hogy ízlik, amit készítettem. Szerencsére eddig nem volt panasz.

Milyen mentesek a tortáid?

Elsősorban glutén, laktóz és cukormentes süteményeim vannak, de külön kérésre, rendelésre szívesen készítek másmilyet, például akár teljesen tejmentes tortát is. A cukormentes termékek esetében steviát és eritritet használok, xilitet egyáltalán nem, mert arra sokan érzékenyek. Van néhány kókuszvirágcukros süti is, de azt én nem hívom cukormentesnek, mert ugyan egészségesebb, mint a sima cukor, de van szénhidráttartalma.

Akkor ha jól értem, egész tortákat is lehet rendelni különböző eseményekre?

Igen, így van, igyekszem rugalmasan teljesíteni a legkülönbözőbb kéréseket. De kiszállításra is lehet rendelni. Ez főleg az irodaházakban dolgozóknak praktikus, mert ha összeáll néhány kolléga, és úgy gondolják, hogy aznap sütiznének, akkor mi szívesen kivisszük nekik.

Ki a fő vásárlóközönség? Inkább ételintoleranciával fordulnak Hozzád, vagy jönnek olyanok is, akik csak kíváncsiak a mentes termékekre, vagy egészségesebben szeretnének élni?

Meglepően sok ételallergiás jön hozzám, de sok a cukorbeteg is, főleg az idősek körében. Pillanatnyilag inkább a valamilyen intoleranciával küzdők találnak el hozzám, de azt gondolom, hogyha majd terjed a híre, hogy ezek a sütemények is ugyanolyan finomak, ízletesek, és gusztusosak, mint a klasszikus torták, akkor több vegyes táplálkozású, vagy egészségtudatosságra nyitott vendég is lesz

Pár hónapja nyitottál meg, adódik a kérdés, hogy valójában mi a célod a cukrászdával? Mi a fő motivációd és milyen irányba szeretnél menni?

Egyrészt természetesen szeretném, ha hosszútávon, sikeresen működne a SZERETSZvagyIGEN és idővel akár szívesen terjeszkednék is egy nagyobb helyre. De emellett számomra az is fontos, hogy segíteni tudjak. Sok olyan család van, ahol az egyik kisgyerek valamilyen ételérzékenységgel küzd, és a szülőknek anyagi megterhelést jelent a mentes táplálkozás megoldása.

A napi étkezést még valahogy sikerül kigazdálkodni, de esetleg, süteményre, édességre már nem jut pénz. Nagyon boldog voltam, hogy az egyik facebookos játékomon egy olyan három gyerekes család nyert tortát, akiknek ez tényleg nagy ajándék volt. Őket rendszeresen vendégül látom egy-egy sütizésre.  Vagyis az üzleti sikerességen túl a motivációm sokkal inkább a közösségépítés és felelősségvállalás mint egy mega-fitness rendezvény. Ha ezzel én is hozzá tudok tenni valamit, akkor boldog vagyok!

 

Cím: Budapest, Solymár u. 10.
Telefonszám: (70) 272 3404
E-mail: szeretszvagyigen@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/szeretszvagyigen/ 
Instagramwww.instagram.com/szeretszvagyigen/

Leave a Comment