Főoldal Magazin

Volt olyan, hogy Mexikóba vittek tőlünk cukormentes bejglit karácsonykor

NOGLU Cukrászda

Interjú Köves-Kenderesi Nikolettel, a Fény utcai NoGlu cukrászda vezetőjével.

Azt hiszem, hogy tényleg messze az egyik legszélesebb egészséges-mentes süti és fagylalt kínálattal állok most szemben. Hogyan indult el a történetetek, és mi a fő profilotok?

Mióta az eszemet tudom, vendéglátozom, mindenki vendéglátózott a családomban, a dédnagymamámig visszamenően. Előtte is egy cukrászdában dolgoztam, és ott már találkoztam mentes süteményekkel, úgyhogy amikor elkezdtem vezetni a NoGlu cukrászdát, már ismerős volt ez a terület. Elvégeztem egy barista tanfolyamot is, és folyamatosan képeztem, képzem magamat, ez nagyon fontos számomra. Persze nagyon sok újdonságot ismertem meg már út közben is, akár a Csak a Mentesen keresztül is.

A legfontosabb, hogy szerettünk volna egy igazán élvezhető alternatívát nyújtani azoknak, akik vagy betegség, allergia,  vagy diéta miatt nem ehetnek bizonyos alapanyagokat.

Minden termékünk garantáltan gluténmentes. Ez az alap. Vannak nyers vegán süteményeink, amiket datolyával édesítünk, emellett pedig természetes almakivonatot, nyírfacukrot, ezerédes édesítőszert, steviát illetve eritritet használunk édesítéshez. Vannak laktózmentes, és teljesen tejmentes termékeink is, szóval tényleg nagyon nagy a választék, csak a süteményeink 3 féle helyről jönnek.


Fotó: Kriskó Anett

És emellett még ott vannak a fagylaltok…

Igen, nagy választékunk van a paleo fagyikból is, összesen 14 fajtát kínálunk, illetve lehet kapni kis dobozos verzióban is, és lehet rendelni nagyobb kiszerelésben is.

Amit nagyon szeretnek a vendégek, hogy minden fagyi és sütemény esetében ki van írva a kalória és szénhidrátmennyiség, ezzel is segítve a hozzánk betérőket. Ma már egyre többen kérdezik a fehérjetartalmat is, sok esetben már ezt is pontosan meg tudjuk mondani. Emellett pedig ami nagyon fontos, hogy minden termékünk összetevőinek a listája megvan az üzletben, úgyhogy bármilyen kérdés esetén így is tudunk segíteni.

Elképesztő szívvel és lelkesedéssel beszélsz az egészről. Mi az, ami első sorban inspirál?

Például van olyan anyuka, aki minden évben tőlünk rendeli a kisgyereke szülinapi tortáját. Persze mindig mást, az éppen aktuális kedvenc mesefigura van rajta, és mindig kapunk egy fényképet, hogy a kislány milyen boldogan eszi a tortáját. Ezekért a dolgokért fantasztikus csinálni. Sokszor nehéz, de amikor ilyen visszajelzések jönnek, az mindig feltölt és éltet. A gyerekek ugye mindig nagyobb élvezettel élik meg az ilyesmiket, nagyon jó nekik örömet szerezni. De az is igaz, hogy valamelyik nap bejött egy fiatal hölgy, aki amikor meglátta, hogy mi minden van nálunk, elkezdett tapsikolni örömében, és sokáig el sem tudta dönteni, hogy mit egyen, mert legszívesebben mindenből kért volna.

Egyébként mindennek utánajárok, szeretem, ha pontosan tudom, hogy mit adok el, és a konkrét panaszokra tudok termékeket ajánlani. Mai napig szívesen utánaolvasok bárminek, nehogy valakinek olyasmit adjunk el, amit nem ehet vagy nem ihat meg. Ez is fontos része ennek az egésznek.

Miért járnak hozzátok a legtöbben? Van kedvenc? Vagy inkább szezonális kedvencek vannak?

Nyáron egyértelműen a fagyinak van a legnagyobb sikere, nagyon szeretik, nagyon jók a visszajelzések, sokan csak ezért jönnek. Ami fontos, hogy kókusztej alapúak, nem vizesek, ezért sokkal krémesebbek, valószínűleg ezért is szeretik annyira.

Egyébként a sütiszeletek és különféle ropogtatnivalók mellett mindig tartunk az üzletben 10 szeletes nyers-vegán tortákat, amiket el is tudnak vinni a vendégek, illetve glutén, tej és cukormentes csokitorta vagy gyümölcsöstorta is van a boltban, ami azonnal elvihető. De rendelni mindent lehet, formatortát, parfé vagy ostyatortát, ilyen-olyan mentes tortákat, bármit, igyekszünk mindent kérést teljesíteni.


Fotó: Kriskó Anett

Neked van személyes kedvenced?

Igen, én is el szoktam csábulni, nekem a nyers vegán sütik a kedvenceim, abból a barackos csokit szeretem nagyon, nemrég volt epres is, most éppen meggyes csoki van, de a fahéjas szilva is nagyon finom, szóval nagyon bő választékunk van ebből is.

Mennyire figyeled azt, hogy milyen újdonságok jelennek meg a piacon, vagy mások mit árulnak, hol milyen termékek vannak?

Igyekszem nyomon követni. Bárhol járok, mindig körbenézek, most voltam például Egerben, és az első utam azonnal a bioboltba vezetett. Érdekelt, hogy milyen újdonságok vannak, ott miket lehet kapni, szóval abszolút nyitott vagyok ezekre a dolgokra.

Azt látom, hogy már egyre több olyan hely nyílik, ahol vannak mentes termékek is, nem csak azért mert divat, hanem mert nagyon sok ételallergiás ember van. Sajnos vidéken kevésbé jellemzőek ezek a boltok, kávézók, nagyon sokan jönnek hozzánk hétvégén különböző nagyvárosokból, és panaszkodnak, hogy náluk nincs ilyen lehetőség, vagy ha van is, nagyon kicsi a választék. De a külföldiektől is ezt hallom. Volt olyan, hogy karácsonykor Mexikóba vittek tőlünk bejglit, Londonba pedig csomagolt sütiket visznek, amik hosszabb ideig is elállnak.

 Még a mai napig megoszlanak a vélemények a reform süteményekről. Te mit gondolsz, akár ezek az édességek is megállják a helyüket a „klasszikus” torták, sütemények mellett? Akár ízvilágában, akár állagban…

Van egy idős házaspár, ahol a bácsi cukorbeteg, de nem akar foglalkozni vele, de a felesége igen, ezért tőlünk viszi a krémest, és a bácsi nem tudja, hogy ő nem rendes krémest eszik, hanem cukormenteset. Mint kiderült, kinézetre kicsit gyanús volt neki, de a néni mondta, hogy ezt nem ott vette, ahol szokta, és miután a bácsi ízben nem érezte a különbséget, elfogadta, és azóta ezt eszi.

Azt gondolom, és bízom benne, hogy sokaknak élvezhető és minőségi gasztronómiai élményt tudunk nyújtani anélkül, hogy kompromisszumként élnék meg mindezt.

Cím: 1024 Budapest, Fény utca 2.
Telefonszám: +36 20 424 00 46
Facebook: NOGLUCUKRASZDA
Nyitvatartás: H-V: 9-19

Leave a Comment