Főoldal Magazin

Zelenák sütiház

“Nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, a magánéletemben és a munkámban is figyelek a körülöttem lévőkre és próbálom kitalálni, hogy mire van szükségük. Küldetésemnek tekintem, hogy biztonságos, egészséges és finom élelmiszert adjak mindenkinek, ízlésére és ételérzékenységére szabva. Vallom, hogy három dolog nélkül nem érdemes dolgozni: kávé, a jól elvégezett munka öröme és jókedv.”

– Interjú Zelenák Krisztinával, a Zelenák Sütiház üzletvezetőjével.

 

Mi volt a kiindulási pont, mikor és milyen indíttatásból nyílt meg a cukrászdátok?

Régebben is cukrászda volt itt, de ebben a formában 2016 óta üzemelünk. A tulajdonos-névadó Zelenák András egyik unokája cöliákiás, a másik pedig tejérzékeny, és ezért mindenképpen fontosnak érezte, hogy támogassa egy ilyen cukrászda létrejöttét és fennállását.

De én magam is lisztérzékeny lettem, hosszú ideje küzdök egy endokrin betegséggel, 13 orvost elhasználtam, amikor még mindig nem voltam jól, majd egyszercsak az egyik orvos azt javasolta, hogy tegyem le a lisztet, a cukrot és a tejet, és azóta teljesen jól vagyok.

Szóval mondhatjuk, hogy személyes okok miatt kezdtünk bele ebbe a vállalkozásba. De egyébként úgy alakult, hogy minden itt dolgozónak van valamilyen ételallergiája, úgyhogy ők is érintettek, és nagyon otthonosan mozognak ezen a területen.  

Milyen termékekkel találkozhatnak a vendégeitek?

A polcon is, a hűtőben is, mindenhol csak gluténmentes termékek vannak, ez az alap kiindulási pont. De nagyon sok cukor, tej, és laktózmentes, valamint vegán és paleo termékünk is van. Emellett a sütiknél és a fagyiknál is odafigyelünk arra, hogy se szója, se térfogatnövelő, se tartósító, se színezék ne legyen bennük, és csak nagyon minőségi alapanyagokkal dolgozunk.

Itt van szemben a saját műhelyünk, minden itt készül helyben, vagyis ténylegesen nyomon tudjuk követni, hogy mibe mi kerül. Nálunk a gyümölcsfagyiban igazi gyümölcs van, a csokitortában pedig igazi kakaó, attól olyan színű, és ízű minden, amilyen. Vagyis a fő összetevő a gyümölcs, csoki és például a dió.

Ki a fő célközönség, kik járnak ide leggyakrabban?

Nagyon vegyes, vannak diétázok, és persze sok az ételérzékeny ember is. De természetesen sok az egészségtudatos és sütiimádó vendégünk is.

Egyébként főleg az óvodásoknál trendi, hogy a szülő ugyanolyan sütit akar vinni, mint amilyen a többieknek van, csak menteset, hogy ne legyen ebből probléma, vagy ne érezze megkülönböztetettnek, esetleg kirekesztettnek a kisgyerek. Vagyis gyakran érkeznek hozzánk ilyen jellegű megrendelésekkel is.

Egyébként igyekszük kiszolgálni a hagyományosabb sütemények kedvelőit is, de például amiben követjük a divatot, az az, hogy van már unikornis tortánk is, ami a gyerekek kedvence, ez az egy, amiben van színezék, de ezt is lehet kérni marcipánbevonattal, klasszikus fondanttal és cukormentes fondanttal is.  A vásárlói visszajelzések alapján, nem csak úgy néz ki, de ugyanolyan finom, vagy még finomabb, mint allergénekkel készült társaik. 

Amit legjobban szeretnek a vendégeink, az a családias hangulat, és, hogy mindig idénynek megfelelően van berendezve a bolt, legyen szó húsvétról, karácsonyról, hallowenról, és még ezekhez kapcsolódó rendezvényeink is szoktak lenni.

Úgy érzem, hogy egy igazán közvetlen és szeretettel teli hozzáállásról van szó nálatok, és ez valóban a szívügyed…

A legmeghatározóbb élmény, hogy tudom, hogy milyen az, amikor összejövünk egy családi rendezvényen, és odajön hozzám a gluténérzékeny gyermek, hogy a többiek sütit esznek, van nekem valamid? Nagyon megérint, én ezt ebből építem, és akár heti 70-80 órát beleteszek.
Igyekszem azzal a hozzáállással megközelíteni mindent, a vevőket, a kéréseket, mintha magamnak, a gyerekemnek, vagy a saját családomnak csinálnám.

Mindig arra gondolok, hogyha én lennék a másik oldalon, nekem mi esne jól, vagy mit szeretnék, minek örülnék. Van olyan is, hogy mondjuk felhív az apuka kétségbe esve, hogy most szóltak a bölcsiből, hogy kell egy valamilyen mentes tortából ennyi vagy annyi szelet, és akkor lehet, hogy az nekünk egy kis plusz energia, de megcsináljuk. Nyilván vannak lehetetlen helyzetek, de ha egy kis erőfeszítéssel meg tudunk oldani valamit, akkor azt meg is oldjuk.

Említetted, hogy az unikornis torta nagyon népszerű a gyerekek körében. Általánosságban van  kedvenc?

Nagyon változó, akik a savanykás ízeket szeretik, azok inkább a citromos mákot eszik, vagy a vegán citromtortát. Az abszolút kedvenc a málnás csoki és a somlói galuska, valamint az isler. Ezek mind cukor és gluténmentesek, és teljesen paleok (tejet sem tartalmaznak), sőt van, amelyik paleo-vegán, vagyis állati eredetű származékot sem tartalmaz.

Ekkora elhivatottsággal mit tudsz megfogalmazni célodként? Mi az, ami az igazi motivációt jelenti számodra?

Az a célom, hogy a lisztérzékeny, a tejérzékeny, a cukorbeteg, az inzulin rezisztenciás és a teljesen egészséges is együtt le tudjon ülni, és meg tudja enni ugyanazt a tortát. Hogy ne legyen az, hogy amikor összeül a család, vagy egy társaság, elindul a variálás, hogy ki mit ehet, nem ehet, vajon ebben mi van, vagy mi nincs…hanem mindenki boldogan és elégedetten álljon fel az asztaltól.

És ezt szeretném a saját családomban, és az összes többi olyan családban, ahol ételérzékenység van, én ezért dolgozom, és ezért vagyok itt akár napi 14 órát is.

 

Cím: Budapest,  Bécsi út 57-61.
Telefon: +36 30 384 1238
Email: info@zelenaksutihaz.hu
Weboldal: www.zelenaksutihaz.hu
Facebook: ZelenakSutihaz
Instagram: zelenaksutihaz

 

Leave a Comment