30 életmódtipp Kellytől – 1. rész

Akár az egészségünk megőrzése, akár a fogyás az elsődleges célunk, az életmódváltás az életünk számos területén pozitív változásokkal jár. Ha már megvan az elhatározás, de tanácstalanok vagyunk, az alábbi tippek segítségével könnyedén ráléphetünk a helyes útra.


1.
Vezessünk étkezési naplót, amibe nem csak azt írjuk le, hogy aznap mit és mikor ettünk, hanem azt is, hogy hogyan éreztük magunkat az elfogyasztott étel után. Saját magunk ellenőrzése nagyobb hatással lesz ránk, mint bárki másé.
2.
1,5 l tiszta víz elfogyasztása elengedhetetlen az anyagcserénk, a szerveink és az izomzatunk optimális működéséhez. Érdemes ezt a mennyiséget betartanunk és megfigyelnünk, hogyan érezzük magunkat tőle. Sokszor nem is éhesek, hanem inkább szomjasak vagyunk. Előfordulhat, hogy ivás után csökken, vagy akár el is múlik az éhségérzetünk, és kevesebbet fogunk enni.
3.
Keressük meg minden allergén étel számunkra ízletes alternatíváját, hogy ha a glutén, tej, búza, tojás, tejtermékek közül nem fogyaszthatjuk valamelyiket, akkor is jóízűen és táplálóan tudjunk étkezni. Ma már szinte minden elérhető és beszerezhető.
4.
Minden hónapban változtassunk egy szokásunkon, amiről úgy gondoljuk, hogy hátráltatja az életmódváltásunkat. Elég, ha egyszerre csak egy kis változtatást vezetünk be, ha azt akár egy életen át fent tudjuk tartani.

5.
Beszéljünk a barátainknak, családunknak, ismerőseinknek az életmódváltó szándékainkról, hogy ők is tudjanak minket támogatni ebben, vagy akár csatlakozzanak hozzánk. Együtt sokkal erősebbek leszünk, és a bíztatás mindig jól jön.
6.
Szerezzünk be egy aktivitásmérőt, ami tudományosan is ellenőrzi, hogy megtettük-e a minimum 6000 lépést. Keringési rendszerünk, szerveink, anyagcserénk, izomzatunk és csontjaink egészségének fenntartása érdekében is nagyon fontos, hogy legalább ennyit mozogjunk egy nap.
7.
Ha több mint 3 hónapja nem mozogtunk már rendszeresen, kezdjük alacsonyabb intenzitású mozgással. Pl. heti 2-3 alkalommal menjünk el gyors sétára, biciklizzünk, ússzunk, vagy kardió gépen mozogjunk legalább 30-40 percet folyamatosan és könnyedén. Ezzel meg tudjuk alapozni az állóképességünket és fokozatosan felkészíthetjük keringési rendszerünket a terhelésre. Érdemes emellett heti 2-3 alkalommal kis ismétlésszámmal pár guggolást, kitörést, támasz gyakorlatot, valamint has-hátizom erősítő gyakorlatokat is végezni.
8.
Öltözzünk fel megfelelően, ami nem feltétlenül a hidegre vonatkozik, inkább arra, hogy olyan színű, anyagú és stílusú ruhában mozogjunk, amit szeretünk. Így sokkal több kedvünk lesz hozzá és kényelmesebb is lesz. Jól szellőző, izzadságot elvezető és a mozgásunkat jól követő fitnessz ruhák ajánlottak mindenféle mozgáshoz.
9.
Rengeteget tanulhatunk magunkról, ha pulzusmérő órával edzünk. Nemcsak a zsírégetésben, de a szervezetünk regenerációjában is sokat tud segíteni, ha felismerjük, mikor milyen terhelés az ideális.
10.
3 hónapos ciklusokban gondolkodjunk. Ne tervezzünk évekre előre, csak maximum 3 hónapra, hogy mérhetőek legyenek a változások és legyen sikerélményünk.


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző