5 tévhit a funkcionális edzéssel kapcsolatban

Manapság egyre nagyobb teret nyer magának a funkcionális edzés. Szerencsére, hiszen ez az az edzésforma, mely figyelembe véve a test alapvető funkcióit pont ezekre épít. Saját testsúllyal végzett gyakorlatok, melyek felkészítik testünket a mindennapok terhelésére, lehetővé téve, hogy egy egészségesebb és jobb minőségű életet éljünk.

Minden népszerű irányzatnak megvannak az ellenzői, mindig kapnak szárnyra alaptalan vádak és tévhitek. Hoztunk egy csokrot belőlük, hogy beleláthassatok a funkcionális edzés mélyébe is.

  • A funkcionális edzés veszélyes.

Minden mozgásforma veszélyes, ha az ember nem megfelelő technikával végzi. Lehet rosszul táncolni, focizni, úszás helyett fulladozni a vízben, helytelenül aerobicozni, így a funkcionális edzés gyakorlatait is tudjuk helytelenül csinálni. Aki viszont veszi a fáradtságot, és az ízületek védelmére szolgáló helyes gyakorlati technikákat választja, biztosan nem fog lesérülni a funkcionális edzéstől, sőt, erős alapokat épít, melynek köszönhetően minden más mozgásformát nagyobb biztonsággal végezhet majd.

  • A funkcionális edzés unalmas.

Nem egészen:) Gondoljunk csak bele, hogy a profi sportolók hány éven keresztül tökéletesítenek egy-egy mozdulatot vagy gyakorlatot… A hobbisportban ez azt jelenti, hogy megtanulunk helyesen guggolni, kitörni, egyenes háttal lehajolni, egyensúlyozni. Ezek után pedig nem csak a mozgásban, de a mindennapi életünkben is észre fogjuk venni, hogy mennyivel könnyebben, rugalmasabban, gördülékenyebben megy minden, ha a testünk szó szerint FUNKCIONÁL!
Aki pedig úgy érzi, hogy megtanulta és tökélyre fejlesztette a funkcionális edzés gyakorlatait, kezdheti emelni a téteket… A rengeteg fitnesz eszköz pedig mindig új színben tudja feltüntetni ugyanazt a gyakorlatot!

  • A funkcionális edzés csak a sportolóknak kell.

Óriási tévedés. A funkcionális edzés alapvető mozgásfunkcióinkat tartalmazó gyakorlatsorokból áll, és az életünkben előforduló mozgásokra készít fel minket. Ugye emlékszünk több olyan helyzetre is, mikor egy pici izomfájdalom miatt minden mozdulatunk akadozottá és lassabbá vált? Az izmaink ilyenkor mutatják meg nekünk, hogy milyen összetett munkában dolgoznak ők, hogy mi minden mozdulatot zökkenőmentesen és észrevétlenül gyorsan el tudjunk végezni. Aki foglalkozott vagy nevelt már kisgyereket pontosan tudja, hogy a velük való mozgás, vagy rájuk való vigyázás felér egy edzéssel. De ez csak egy példa a sok közül – a házimunka, a kirándulás, az autómosás, a városnézés vagy egy rohangálós nap is keményen próbára tesz minket. Megfelelő állóképességre, erőre, gyorsaságra, egyensúlyérzékre és koordinációra van szükségünk ahhoz, hogy a napunk hatékonyan és hibamentesen, baleset vagy sérülés nélkül teljen. Ehhez pedig jó fittségi állapotra van szükség – a funkcionális edzés pedig tökéletes megoldást nyújt.

  • A funkcionális edzés nem mindenkinek ajánlott.

Nincs olyan nemű vagy korú ember, aki el lenne tiltva a funkcionális gyakorlatok végzésétől. Olyan viszont van, hogy nem a személyünkre szabott és az állapotunknak megfelelő gyakorlatokat választjuk, mert hallgatunk a szomszédra, a barátokra, a YouTube-os videókra… Ezekből adódóan lehetnek negatív tapasztalataink, vagy fájó pontjaink, sérüléseink egy-egy ilyen edzés után. Érdemes ezért szakemberhez fordulni,és figyelni  testünk jelzéseire!

  • A funkcionális edzés mellett nem ajánlott mást is csinálni.

A tévhitek közül talán ez a legnagyobb, hiszen kifejezetten ajánlott, hogy mellette mindenki végezzen más mozgásformákat is. Ennek az edzésmódszernek a legfőbb feladata, mint már említettük, az erős alapok kiépítése. Helyes technikával végezve elképesztő fejlődést idéznek elő ezek a gyakorlatok, ami egyet jelent azzal, hogy például sokkal jobban fogunk tudni teljesíteni az imádott kosárlabda edzésünkön, vagy a nyári strandröpin a haverokkal. Senki se hagyja abba, amit éppen csinál, csak egészítse ki azt a funkcionális edzéssel, szerezzen erős alapokat, hogy újra felfedezhesse a mozgás szabadságában rejlő erőt!


Kutasi Kelly
Master Trainer
Életmód-szakértő
a  KELLYS márka alapítója