5 tévhit a vegánsággal kapcsolatban

Igen, a vegánsággal kapcsolatban is terjengenek rémhírek… Kutasi Kelly 5 példát hozott, és meg is cáfolta a valótlan állításokat!
1.) Egész nap csak salátát ehetnek…

Nem igaz. A tudatos vegán táplálkozású emberek rengeteg növényi hüvelyest, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és teljes értékű super foodokat fogyasztanak. A saláta nem igazán főétel, de a köretek mellé mi is nagyon szeretjük.:-)

2.) Egész nap korlátlan mennyiségben ehetnek gyümölcsöt.

Nem igaz. A gyümölcsök inkább édességnek, és étkezések közötti nasinak minősülnek és nincsen szükség az egész napos fogyasztásukra. Rostforrássként mindenképpen helyük van az étkezésünkben, de az egész napos többszöri és sok gyümölcs puffadást, hasfájást, akár hasmenést is okozhat, és a cukor tartalmuk, illetve a glikémiás indexük miatt sem indokolt, hogy vegánként egész nap a szükségesnél többet együnk belőle.

3.) Az olajos magvak végre megengedhetőek…

Nem igaz. A növényi alapú étrend nem azt jelenti, hogy aki arra áttér, arra többé nem hat az ételek energiatartalma. A fehérje, szénhidrát, zsír ugyanúgy megtalálható a növényi táplálkozásban is, és ugyanolyan kalóriatartalommal bírnak, mintha egy nem vegán étkezésű ember enné. Tehát az olajos magvak fogyasztására ugyanazok az elvek érvényesek. Délután 17:00 óráig bezárólag érdemes fogyasztani, és egy maréknál nem kell több belőlük. A madula, kesudió, pisztácia, mogyoró, tökmag, napraforgó mag, stb. nagyon fontos olajokat és zsírokat tartalmaz, amik fontosak a vitaminok optimális felszívódásához, valamint táplálják bőrünket, hajunkat és körmünket is. Nem kell azonban túlzásba esni velük, és leginkább sótlan formában érdemes fogyasztani őket a marokméretet megtartva, ha vegán valaki, ha nem:-)

4.) A vegánok vitaminhiányosak és soványak, erről lehet őket megismerni…

Nem igaz. A teljes értékű növényi táplálkozás rengeteg fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostokat tartalmaz. Az ételek kalóriatartalma biztosítja a megfelelő energiát a szervezetünknek és a fehérjék miatt a soványságig sem jutunk el. A vitaminok felszívódása az említett zsírok miatt teljesen optimális marad.

5.) Aki vegán életmódot folytat, nem jut elég fehérjéhez, és nem tud emiatt izmot építeni…

Nem igaz. Nagyon sok vegán élsportoló és testépítő teljesítménye bizonyítja, hogy igenis lehet izmot építeni a növényi eredetű ételekből is. Rengeteg fehérjét tartalmaz pl. a vörösbab, lencse, borsó, rizs, kendermag, quinoa, tofu, gomba, kesudió és még sorolhatnánk. Érdemes kipróbálni, hogy kinek milyen jellegű fehérjeforrások hatékonyak az izomépítésben és a megfelelő mennyiségben és időpontban kellene fogyasztanunk azokat az optimális izomzatunk eléréséhez vagy megtartásához.
 


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző