7 tévhit a testedzéssel kapcsolatban

Az edzés és a testmozgás körül sajnos rengeteg városi legenda kering, hátráltató információkkal, és sokszor hamis hitegetéssel ellátva azokat, akik valóban változtatni szeretnének az életmódjukon. Kezdetnek most felvértezünk Titeket egy kis tudással, és rácáfolunk a hét leggyakoribb tévhitre. Nem győzzük azonban elégszer hangsúlyozni, hogy mielőtt nagy életmódváltásba kezdenél, mindenképp kérd szakértő segítségét!

tévhit

  1. A nők a súlyzógyakorlatoktól férfiasak lesznek.

A nők szervezetében a férfiakéban található tesztoszteronnak csak az egyharmada van jelen, így ez nem történhet meg. A magazinokban látható izmos, nagydarab nők a szteroidoktól lettek olyanok. Ha csökkentjük a testzsírt, az izmok is jobban látszanak, ettől azonban csak feszesek és tónusosak, de nem férfiasak leszünk.

  1. Heti 5-6 alkalommal kell edzeni ahhoz, hogy sikert tudjunk elérni.

Itt is igaz a „sok kicsi sokra megy” elv! Inkább rendszeresen és heti háromszor eddzünk, mint heti hatszor kényszerből és unottan. A kitartás és az erőfeszítés szintje a fontos – hatékonyabb, ha egy rövidebb edzés közben a gyakorlatok végzésének helyes technikájára figyelünk, mintha egy 2-3 órás edzés alatt pihengetünk, beszélgetünk és turmixokat iszunk.

  1. Lehetséges csak innen vagy onnan, egy-egy testrészről fogyni.

Az ember az egész testén veszít a súlyából, csak eltérő gyorsasággal. Úgy nem lehet fogyni, hogy csak az adott testrészünkre koncentrálunk, a többire pedig nem. Ráadásul a fogyásunk folyamatát az alkati összetételünk is nagyban befolyásolja. (körte, alma, atletikus, kevert, stb.)

  1. Ahhoz, hogy rendszeresen mozogjak, előbb le kell fogynom.

A mozgás a legjobb, amit az egészségünkért tehetünk, és soha nem lehet elég korán elkezdeni, így ennek az elméletnek nincs fiziológiai alapja.  A mozgás nélküli állandó diétázásnak amúgy sem túl esztétikus a végeredménye. A biztos megoldás mindig a megfelelően, egyénileg beállított helyes táplálkozás, legalább heti 3×1 óra mozgással kombinálva.

  1. A sok kardióedzés a legjobb módja a fogyásnak.

Van, aki akár 90 percen át is képes a kardiógépen edzeni, minek eredménye fityegő, tónustalan és aránytalan izomzat lesz. A kardióedzéseket mindig ki kell egészítenünk erősítő edzésekkel is! A megoldás: csináljunk az egyik nap egy kardióedzést, a másik nap meg egy erősítő edzést.

  1. Fájdalom nélkül nincs eredmény.

Testmozgás alatt vagy után lehet némi izomlázad, de ez teljesen normális. Viszont, ha más jellegű a fájdalmad, például izom-, vagy ízületi fájdalomról van szó, nem szabad figyelmen kívül hagynod. Ilyenkor hagyd abba az edzést és nézz más, kímélőbb mozgásforma után, illetve beszélj az edződdel, hogy milyen mozgásformát és intenzitást ajánl Neked! Meg kell tanulnod megkülönböztetni a még elfogadható, izomzati fejlődésünkhöz elengedhetetlen edzés után járó fáradságot, a káros és sérülésveszélyes roncsolástól!

  1. Több verejtékezéssel több zsír ég el.

Ha izzadsz, az a tested hőszabályozásának működését jelzi. Amikor mozogni kezdesz, a szervezeted felmelegszik, így izzad, ami elpárologva a testeden, hűti azt. Tehát, a verejtékezés nincs összefüggésben azzal, hogy mennyi energiát fektetsz be a gyakorlatokba, vagy, hogy mennyi kalóriát égetsz el ez alatt. Az izzadást, vagy folyadékvesztési képességet, illetve a vízháztartásunkat rengeteg dolog befolyásolja: hozott genetikánkból adódó izzadságmirigyek mennyisége, korunk, nemünk, edzettségi állapotunk, időjárás, pihentségünk szintje, táplálkozási szokásaink és testzsír összetételünk, anyagcserénk működése is. Az edzések hatására azonban szervezetünk működése felgyorsul, gyorsabban reagál majd a testmozgásra, és gyorsabban tudja kiüríteni a méreganyagokat is.


Kutasi Kelly
Master Trainer
Életmód-szakértő
a  KELLYS márka alapítója