A 7 leggyakoribb fogyókúrás tévhit, amin a legtöbben elbuknak

Biztosan Te is kipróbáltál már többféle fogyókúrát – változó eredményességgel és kudarcokkal, jojó-effektussal. Az egyik legrosszabb talán ezekben az, hogy hiába sanyargatod magad egy ideig, megteszel minden Tőled telhetőt a fogyásért, lemondasz nagyon sok mindenről, kizárod magad programokból – a végén úgysem marad meg az eredmény, amiért keservesen megdolgoztál.

Téged is elkeserít mindez?! Engem nagyon.

A 7 leggyakoribb fogyókúrás tévhit, amin a legtöbben elbuknak:
1)      Sok gyümölcsöt kell enni.

Nem javaslom. A gyümölcsöknek magas a cukortartalma, amely az évek során csak fokozódik a fogyasztói igények miatt. Minden mézédessé válik, mert így finomabb és többet veszel belőle. A gyümölcscukor azonban nagyon gyorsan felszívódik, emeli a vércukorszintedet, majd a kezdeti felfrissülés után kb. 1 óra múlva jöhet az újabb éhségérzet és fáradtság. Arról nem is beszélve, hogy a fruktózt nem mindenki tudja jól megemészteni, és gyakori a puffadás, nem tökéletes az emésztés. A fogyasztás sorrendje sem mindegy: a gyümölcsök magas víztartalmuknál fogva hamar távoznának a gyomorból, ám ha más, lassabban emészthető étellel (pl. tejes turmixba, süteménybe keverve, húsfélékkel, tojással) együtt eszed, akkor akár – a hosszabb időtartam miatt – erjedésnek is indulhat.

2)      Mindent ehetek, csak mértékkel. 

Nem javaslom. Vannak olyan alapanyagok, amelyek kifejezetten megnehezítik a fogyást, és visszafogják az egyébként gyorsabb ütemben történő karcsúsodást, belső gyulladásokat okoznak és fokoznak, mint például a migrén, az allergiák, a hajhullás, a bőrproblémák, a nehezen gyógyuló sebek vagy éppen az ízületi fájdalmak – fiatalabb korban is. Arról nem is beszélve, hogy ha tartós karcsúság a célod, és nem a jojó-effektus, akkor valóban az egész életedet úgy élnéd, hogy mindig, mindent szigorúan kiporciózol? Érdemes kipróbálni legalább 1 hónapot úgy, ahogy én javaslom, és az eredmények magukért fognak  beszélni.

3)      Sport nélkül nem megy. 

Inkább úgy fogalmaznék: az edzéseid önmagában nem elegendőek: a nők esetében 80%-ban, a férfiaknál 70%-ban az étrend (!) befolyásolja a karcsúságunkat és a testünk alakulását. Fontos és hasznos a rendszeres sport, de nem mindegy, mire mennyi időt és energiát fordítasz, és mitől vársz valódi segítséget.

4)      Sokba kerül.

Ez akkor igaz, ha magadra vagy a reklámokra hagyatkozol a bevásárlás és a napi étrend összeállításánál. Keresd a hiteles, megbízható szakértőket, közösségeket, inkább haladj lépésről lépésre, és havonta próbálj ki néhány újdonságot, új alapanyagot, ne egyszerre akarj beszerezni mindent. Lehet, hogy nem is használnád a többségét, és az valóban pazarlás. A fogyáshoz egyébként sincs szükséged csodaszerekre, sokkal egyszerűbb módon megoldható a tartós eredmény.

5)      Sok szénhidrátra van szükségem.

Ha folyamatosan kialvatlan és stresszes, feszült vagy, illetve jellemző Rád az ún. szénhidrátfüggőség, – ami nálam mindennapos volt korábban -, akkor valóban így érezheted. De ez nem visz előre. A szervezetednek napi 8 óra minőségi alvásra, stresszoldásra van inkább szüksége és arra, hogy megtapasztald, milyen inzulinliftezés és falási rohamok nélkül működni – akkor a gyorsan felszívódó szénhidrátok sem fognak hiányozni.

6)      Majd akkor kezdem el, ha mindent be tudok tartani.

Felesleges várni egy nyugisabb időszakra. Ha ma változtatsz akár csak 1 dolgot is, már közelebb vagy a célodhoz. Minden nappal egyre és egyre közelebb. Kezdd el akár így, lépésről lépésre!

7)      Ha fogyasztok valamilyen turmixot, étrendkiegészítőt, stb., az gyorsítja a fogyást.

Nem vitatom, hogy vannak ilyenek, de meg is van a böjtjük: a legtöbb “csodaszer” egyáltalán nem egészséges, úgy vannak kitalálva, hogy életformaszerűen, rendszeresen fogyaszd (legyél hűséges vásárlója), és több ezer forintot költesz rájuk amit mondjuk, az étkezésed minőségi javítására és a tiszta, neked való vitaminokra is költhetnél. Sokkal eredményesebb lennél – ráadásul ez utóbbi hosszabb távra is szól.
 

Posta Reni

cukor-, glutén-, tejmentes receptek és étrendek fejlesztője
fogyókúrás tanácsadó,
a paleohedonista életmód képviselője