A jótékony csilipaprika

Sokan kerestek meg azzal, hogy nem múló köhögés kínoz, bizonytalan eredetű felsőlégúti panaszaitok vannak, és az influenza egész egyszerűen nem akar múlni: nincs-e valami ötletem, amivel fel lehet turbózni az immunrendszert és csökkenteni a a tüneteket.


(Először mindenkinek az orvosi vizsgálatot javaslom, tudniillik lehet a tüdő érintett, amelyet egy röntgen hamar kiderít, vagy egy arcüregi gyulladás akár, melyet komolyabban, hosszabban kell kezelni természetesen, mint egy megfázást. Senkit nem buzdítok gyógyszerek szedésére, azonban vannak esetek, amikor elkerülhetetlen.)

Van viszont egy nagyon jó, természetes, mellékhatás mentes tippem: a csilipaprika, és a benne található kapszaicin.

A kapszaicin fájdalomcsillapító hatását alkalmazzák reuma, migrén, fogfájás, pikkelysömör kezelésében és az immunrendszer stimulálásában is hasznosítható.
Baktérium- és vírusölő hatású, lázcsillapító, ételben fogyasztva fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást, és mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak, köptető hatású anyagokat is tartalmaz.

A csilipaprika hatóanyagait az orvostudomány is elismeri, és régóta alkalmazza a különböző területeken:
  • A kapszaicines kenőcsök, illetve tapaszok enyhítik a hátfájást, csillapítják a reumatoid artritisz (reumás ízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátia (az érzékelő idegek betegsége, a cukorbetegség gyakori kísérőjelensége) tüneteit.
  • A kapszaicines orrspray hatásos a fejfájás, migrén ellen.
  • A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad; ez kapszaicines bonbonok szopogatásával orvosolható.
  • A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat.
  • Néhány orvos szerint a kapszaicin véd a gyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is.
  • Gyógyszeralapanyag: serkenti az emésztőnedvek elválasztását, de túladagolva gyulladást okoz.
  • Nyugtató neuropeptidek (enkefalinok és endorfinok) kibocsátására ösztönzi az agyat.
  • A fájdalomérzékelő idegek blokkolására alkalmas gyógyszerkísérletek “alapvegyülete”.
Hogyan alkalmazzuk:

– egyszerűen adagoljuk az ételhez, előtte azonban kóstoljuk meg, nehogy túl erőteljes legyen
– az ayurvéda ajánlásaként forró serpenyőben, kis olajon pirítsunk csilipelyhet vagy csiliport, és lélegezzük be a felszálló füstöt
– vagy válasszunk olyan cukormentes édességet, mely xilit és csili tartalmával fertőtleníti a szájüreget és elpusztítja a baktériumokat.

 

Huszár Zsuzsanna
táplálkozási szakértő
www.etrendezo.info