A titok a komplexitásban rejlik – rendszerezzük magunkat!

Hogy mit kérdeznek tőlem a legtöbbször, mint sportolótól és edzőtől? Elmondom, bár szerintem tudjátok, mert talán Ti is ezt kérdeznétek meg rögtön, ha találkoznánk.


Azt, hogy hogyan csinálom? Hogyan tudok egyszerre figyelni az étkezésre, a mozgásra, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, azaz a fizikai és lelki egészségem fenntartására? Az emberek hajlamosak úgy tekinteni a hozzám hasonlókra, mint egy földönkívülire – de szerencsére nem vagyok az, ahogy Ti sem lesztek azok, ha követitek tanácsaimat.

 Nem lehetetlen így élni, bárki képes rá! A siker titka pedig nem más, mint a hatékony rendszer.

Minden a megfelelő rendszer kialakításán múlik. Új szokásokat felvenni és meg is tartani őket nem könnyű, ez tény – aki próbálta már tudja.

Hogyan tudunk életmódot váltani? Nézzük meg sorjában, hogyan is állunk a sarkalatos pontokkal!

Étkezés: A csodadiéták többsége nem illeszthető bele egy átlagember az életébe, ezért hosszú távon nem is tartható. A megoldás egy olyan étrend és étkezési rendszer kialakítása, amit bárhol, bármikor, mindentől függetlenül meg tudsz tartani, ráadásul a személyes ízlésedre van szabva, tehát ha utálod a főzeléket vagy a halat, akkor azt nem tartalmazza.
Mozgás: Ha minden nap csak 30 percet mozogsz, akkor az többet ér, mintha hetente egyszer edzenél határterhelésig, kézremegésig! A titok itt is a rendszerességben rejlik, ám tudnod kell azt is, hogy nem mindegy, fizikálisan milyen jellegű terhelést adsz a szervezetednek. Heti rendszerességgel végezz olyan mozgást, ami az érrendszert edzi és az állóképességet fejleszti (séta, séta emelkedőre, biciklizés, görkorizás, úszás, futás). 30-60 perc cardió-edzés nem terheli meg annyira a szervezetünket, de gyorsítja az anyagcserét, azaz a fogyásunk ütemét és erősíti a szívizomzatot is.
A cardió azonban nem minden, erőnléti edzésekre is szükségünk van, hiszen enélkül nem tud fejlődni az izomzatunk, azaz nem tudjuk elérni a kívánt esztétikai változást, ráadásul a funkcionális izomzatunk sem fejlődik. Összegezve: heti két cardió és két erőnléti edzés az ideális, 30-60 percben, nem a határokat veszegetve, hanem kellemesen elfáradva!

Pihenés: Aki rendszeresen edz és rendszeresen étkezik, a pihenésben is kövessen egy rendszert, különben a szervezete nem tudja majd tartani a stabil bioritmust. Aranyszabályok léteznek erre vonatkozóan is. Vizsgáld meg, hogy milyen minőségben pihensz a jelenlegi életedben: jó a matracod? Csendes, sötét, hűvösebb helyen alszol? Alszol-e legalább 6-8 órát naponta? Körülbelül (+/- 2 óra) ugyanakkor kelsz és fekszel? A megoldáshoz, azaz a sikerhez az életmódváltásod során mindenképpen rendszerezned kell az alvásodat és a pihenésedet is. A fogyás, izomfejlődés szempontjából elengedhetetlen lesz!
Folyadékfogyasztás: Az ajánlott minimális folyadékfogyasztás egy rendszeresen sportoló egyénnél a 3 l / nap. Főleg vizet fogyasszunk, illetve teákat, izotóniás vizeket, cukormentes limonádékat, ízesített cukormentes üdítőket.

Ruházat: Sportoláshoz válasszunk olyan ruhát, amiben jól szellőzik a bőrünk (DRYFIT) és kellemesen érezzük benne magunkat. Bátran használjunk kiegészítőket is (izzadságtörlő csuklópánt, izzadság és hajmegfogó pánt, szabadtéri/esti mozgáshoz fényvisszaverő csík a ruhánkra). A cipőnk legyen kényelmes, lehetőleg légtalpas és sarokemelt, amely csökkenti az ízületi terhelést.

Fontos, hogy legyen kedved nekiállni az edzésnek.

Legyen ez egy rituálé számodra, amikor azt érzed, hogy ez csak Rólad szól és csak Érted van! Hasznos lehet, ha vezetsz egy naplót arról, honnan indulsz, és hova szeretnél eljutni 3 hónap alatt (méretekben, rendszerességben, edzésmódszerekben). Ez alapján könnyebb nyomon követned az életmódváltásod, visszatekintve pedig rendkívül motiváló lesz majd a fejlődésed!

 Higgy benne, hogy sikerülni fog! Most már tudod a titkos receptet! Én is így kezdtem, és most már tapasztalatból tudom, hogy nincs lehetetlen!

 


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző