Ne hagyjuk ki az egészséges reggelit!

Egy 2013-as kutatás során állapították meg, hogy a résztvevő túlsúlyos nőknek nagyobb volt a vércukor-, majd az inzulinszintjük ebéd után, mint ha előtte nem ettek reggelit. 21 százalékkal nagyobb volt a diabétesz veszélye azoknál a férfiaknál, akik következetesen kihagyták a reggelit. Úgy tűnik, egy kiadós reggeli egész napra segít stabilizálni a vércukor szintjét – különösképp, ha fehérjékben,rostokban és egészséges zsírokban gazdag.

Az alvás fontossága

A kiegyensúlyozott alvás az egyik legfontosabb dolog, amit az egészségünk érdekében megtehetünk Egy holland kutatás során 2-es típusú diabéteszessel együtt élő résztvevőket viszgáltak, azt állapítva végül meg, hogy akár 20 százalékkal is csökkent az inzulinérzékenységük, ha nem tudtak eleget aludni. Amennyiben nem alszunk eleget, az tartós stresszt okozhat, amely mindig magas vércukorszinttel jár. A kevés alvás emeli a ghrelin hormon szintjét is, amley az elhízásért felelős.

Dohányzás

A dohányzás senki egészségére nincs jó hatással– de ez különösen igaz a cukoranyagcserére. A nikotinfogyasztás mértékével arányosan nő cukor mennyisége is a vérben. Ez növeli az olyan komolyabb komplikációk veszélyét, mint a szívroham, a stroke vagy a veseelégtelenség. Minden egyes elszívott cigaretta 25-100 mg C vitamint von el a szervezettől. A C vitamin nagyon fontos összetevője a vérrcukorszint csökkenésének, az anyagcserének valamint az immunrendszernek.

Egyes gyógyszerek

A vércukorszint növekedésével járhatnak az olyan gyógyszerek, mint az asztmára felírt szteroidok, a koleszterinszint javítására rendelt sztatinok vagy egyes vérnyomáscsökkentő vízhajtók. Ezek szedését sokszor elengedhetetlenné teszik egyéb betegségek, ilyen esetben különös figyelmet kell szentelni a vércukorszint kordában tartására, hiszen az egyetlen kiegyensúlyozó tényező a diéta és a mozgãs maradt.

Gyógynövények a vêrcukorszint stabilizálására

Kurkuma
A Columbia Egyetem Diabétesz Centrumának endokrinológusai kezdték vizsgálni a kurkumin egyéb hatásait. Feltételezték, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében is. Állatkísérleteik igazolták ezt: a kurkuminnal kezelt elhízott egerekben kevésbé fejlődött ki a 2. típusú cukorbetegség a vércukorszintjük, a glükóz és inzulin tolerancia tesztjük alapján, és májukban és szírszövetükben lényegesen kisebb gyulladás-szintet mértek, mint azokéban, amelyek nem kaptak kurkumint. Megfigyelték, hogy ezeknek az állatoknak kismértékben a súlyuk és a testzsírjuk is csökkent, változatlan táplálás mellett.
Görögszéna
A görögszénamag az egyik legértékesebb glükóz metabolizmust szabályozó gyógynövény, ezáltal számos módon hatásosnak bizonyul a II. típusú diabétesz megelőzésében és kezelésében.
A görögszéna lecsökkenti a sejtes inzulin rezisztenciát és szabályozza a vércukor homeosztázist (alkalmazkodó képességét a változó környezethez). A vizsgálatok azt mutatták, hogy a II. típusú diabéteszes betegeknél csökkentette a vércukorszintet. A görögszéna számos fontos antioxidáns szintjét emeli, és ezzel egy időben lecsökkenti a cukorbetegséggel kapcsolatos káros vérzsírok oxidációját. Segíti a kreatin termelődést sportoásnál. Ráadásként a görögszéna magja nagyon gazdag olyan rostban, amely szabályozza az étkezések utáni vércukorszintet azáltal, hogy késlelteti a cukor felszívódását a belekben. Ez a nyálkás rost azt is akadályozza, hogy a belekből koleszterin és zsír szívódjon fel, így védelmet nyújt a szívbetegségek és az elhízás ellen.

Vércukor


Huszár Zsuzsanna
táplálkozási szakértő
www.etrendezo.info