BATATASABJI – Édesburgonyás ragu

Hozzávalók:
1kg édesburgona
0,4kg sárgarépa,
– ezeket leszélezzük, azaz a lehető legnagyobb hasábot vagy téglatestet faragjuk ki belőle, a leeső széleket apróra vágjuk ezek mennek a raguba, a nagy darabokat felaprítjuk, a sárgarépát 1, az édesburgonyát 1,5 centiméteres kockákra vagy hasábokra. Így szép egyenletes darabokat kapunk amiket egyszere lehet majd pirítani és a raguba helyezni.
4dl kókusztejszín
2 nagy fej vöröshagyma – apróra vágva
10cm gyömbér – reszelve
1 csokor silantro azaz friss koriander levél – aprítva (ebből néhány szebb levelet vagy hajtást félreteszünk a díszítéshez)
chili ízlés szerinti mennyiség – karikára vágva
hidegen sajtolt napraforgó olaj
0,4kg rizs
kis darab egész fahéj
1db babérlevél

Hidegen sajtolt napraforgó olajon a hagymát karamellizáljuk, a gyömbér negyedét, a chilit, majd az apróra vágott silantro harmadát rászórjuk a jó forró olajra és sisteregtetjük egy kicsit, sózzuk is. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott széleket, ismét megsózzuk. Nem főzni akarjuk, tehát mindig csak annyi vizet adunk hozzá, hogy ne ragadjon le két kevergetés között. Kicsit le is ragadozhat, akkor karamellizálódnak jól a darabok, de folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet. Szakaszosan pároljuk. Rotyogó állagot és állapotot kívánunk elérni. Utánsózzuk és hozzáadjuk a gyömbér másik negyedét. Amikor már puhák a darabok és szinte szétomlanak, akkor hozzáadjuk a kókusztejszínt ami még hígítja és selymesebbé teszi a ragunkat. Egy tálba vegyünk ki egy adagot a raguból, adjuk hozzá a tejszínt majd habverővel keverjük csomómentesre, majd töltsük vissza. Jó esetben a hőkezelés során kialakul a kívánt krémes, homogén állag, ha nem akkor botmixerrel segítünk neki. A sűrűsége akkor jó, ha egy kanalat belemártva annak domború részét úgymond bevonja.


Újraforraljuk, hogy hozzáadhassuk a kockákra, hasábokra vágott hozzávalókat.
Közben feltehetjük főni a rizst. A legjobb basmati rizst ajánlom ehhez az ételhez amit kevés olajon fehérre pirítunk, beledobunk egy babérlevelet és darabka fahéjat, megsózzuk. Felöntjük összesen a rizs súlyának 1,8x-os mennyiségű, 0,8 liter vízzel. Ezt célszerű előre kimérve odakészíteni. Szépen lassan löttyintünk alá a vízből, úgy, hogy forrásban maradjon és folyamatosan párolódjon a rizs.
Megkeverjük a közben készülő ragunkat majd lepirítjuk nagyon kevés olajon, de nagy hőmérsékleten a zöldségeket. Az már megfelelő, ha megjelenik a barna szín a darabok szélein.


Most mehetnek bele a pirított zöldségek a rotyogó raguba, néha keverjük meg (alul is, hogy ne ragadjon le). Lefedve főzzük amíg a darabok kívül megpuhulnak, de belül még majdhogynem roppanósak. A maradék koriander levelet ízlés szerint elkezdjük hozzáadagolni az ételhez, úgyanígy a gyömbért is amit beletehetünk reszelve, de inkább csak a levét nyomjuk bele.
A silantró levéllel tálaljuk ami megmutatja lágy selymes ragunk mellett markánsságát és mint ételünk fő fűszere jól mutat díszítésként is.