Csak akkor lehetsz egészséges, ha mozogsz

A mozgás fontosságáról azt hiszem mindenki hallott, mindenki tudja, hogy nélkülözhetetlen. Ha csak arra gondolunk, hogy minden mozog folyamatosan, és minket is a belső mozgások tartanak életben, akkor máris rájövünk, hogy mennyire létszükség a mozgás. Mozgásra vagyunk teremtve.
mozgás
A testmozgás

A rendszeres testmozgás és az egészség összefüggése már nagyon régóta ismert, számtalan kutatás támasztja alá, hogy folyamatos mozgás nélkül egészségesek sem lehetünk. Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap ez a témakör, ami nem is csoda. A rengeteg kényelmi eszköz, a megváltozott életmód, a megváltozott munkahelyek, munkaviszonyok egyszerűen azt idézik elő, hogy mozgás szegény életet élünk. Míg nagyszüleink, és szüleink is sokat sétáltak akár a munkahelyükre, vagy csak a boltba, jutott idejük a kertben dolgozni, hiszen megtermelték sokan a betevőjüket; mi, a fiatalabb generáció, már alig-alig végzünk fizikai aktivitást a hétköznapok során.
Rohanunk a munkába, sokszor autóval vagy tömegközlekedve, a boltba sem gyalogolunk, sőt! már interneten rendelünk. Nincs idő és hely sem a kertészkedésre, és sorolhatnám tovább az okokat. Emellett pedig egyre egészségtelenebb ételeket eszünk, ráadásul csak „bekapjuk”, gyorsan. Ez mind-mind odáig fajul, hogy jönnek a magasvérnyomás problémák, a cukorbetegség, az elhízás, az itt fáj –ott fáj érzés, ezek miatt kell tudatosan odafigyelnünk magunkra.

Miért érdemes mozogni?

A mozgásnak különleges előnyei vannak: javítja a szervezet általános, keringési és légzési állapotát, csökkenti a vérnyomást, a vérzsír-, vércukor-, koleszterin szintet. Ezek mellett javítja csontjaink, izmaink, ízületeink állapotát. A mozgás elősegíti a testsúlycsökkenést is, a zsírtartalékok elégetésével. Az intenzív mozgás emeli az alapanyagcserét. És akkor arról ne is beszéljünk, hogy csökkenti a stresszt, így a stressz miatti fokozott evést is és jó alvást biztosít.
Tehát a mozgás, a fizikai aktivitás valóban létszükség!
Hogyan, mikor, mit mozogjunk?
A sejtjeink, izmaink, ízületeink és a keringési rendszerünk csak akkor tartható karban, ha naponta legalább 6000 lépést teszünk és napi 20 percet erősítünk (guggolás, kitörés, támaszok-plank). Sokszor mondtam, és mondom is, hogy a mozgást egyszerűen el lehet kezdeni, nem kell azonnal edzőterembe rohanni, ezzel lesokkolva a testünket, és elvéve a kedvünket. Mindenféleképpen kezdésnek olyan mozgásformát válasszunk, ami tetszik, ismerjük, és jókedvűen végezzük!
mozgás

Nem szabad halogatni a mozgás elkezdését!

30 éves korunk után az öregedési folyamatok is begyorsulnak és a hátralévő életünk minőségi feltétele biztosan a nem túlzásba vitt mozgás és az egészségtudatos táplálkozás lesz. Egy egész életre kaptuk a testünk, nincs rá csere szavatosság, és nagyon sok folyamatot nem is lehet visszafordítani. Ezért a fizikai aktivitás elkezdésével ne várjunk még egy napot, hiszen nagyon sokat számít. Rászokni a mozgásra sokkal könnyebb, mint hiszi az ember.

Hogyan tudjuk aktívabbá tenni az életünk egyszerűen, hogyan tudunk tenni, szinte észrevétlenül a testünkért? Íme néhány kézenfekvő tipp:

Mindennap igyekezünk min. 6000 lépést megtenni!

Ez ahhoz kell, hogy a testünket szinten tartsuk. Ettől erősödni nem fogunk, de jobban fog működni a szervezetünk.

Ne autózzunk – sétáljunk!

Felejtsük el az autót. Amikor csak tehetjük, sétáljunk el a boltba, menjünk gyalog a gyerekekért az oviba, sétáljunk el a zöldségeshez, és háti zsákban vigyük haza a megvásárolt termékeket! A környezetünk védelmének érdekében is fontos lépés ez.

Kertészkedjünk!

Nagyon sok kutatás szolgál bizonyítékul arra, hogy korábban a sok kerti és ház körüli munka tartotta karban a nagyszüleinket. A mai társadalomban egyre kevesebb időnk jut kertészkedni, így erre tudatosan kell figyelnünk. (Igen, ez is egy apró lépés az életmódváltáshoz! Ha erre tudatosan figyelünk!) A kertészkedés során nagyon sok izmunkat átmozgatjuk, amit egyébként a hétköznapokban nem teszünk! Konkrétan egy edzőtermi edzéssel is felérhet a kertészkedés! Csak közben a szabadban vagyunk, jó levegőn, és teszünk a környezetünkért, így jobban is érezzük magunk.

Hétvégente irány túrázni!

Érdemes előre megtervezni, hogy hétvégén mit fogunk csinálni. Mindenféleképpen iktassunk be túrát a környező hegyekbe, dombokba, vízpartra. Minden egyes mászással, patakban ugrálással, vagy a töltésen való föl-le sétálással más jellegű mozgást végzünk, így a szervezetünk nagyon hálás lesz!

Keressünk olyan mozgásformát, ami jól esik.

Az aktív élethez hozzátartozik, hogy amikor már odafigyelnünk, hogy mindennap mozogjunk, akkor vágyni fogunk egy jobban a mozgásra, a szerveztünk igényelni fogja. Ilyenkor nagyon fontos, hogy olyan aktivitást válasszunk, amit szeretünk, ami jól esik, ami nem terheli meg túlságosan a szerveztet. Érezni fogjuk amint aktívan élünk, hogy mi az, ami feltölt, ami felszabadít, és mi az, ami inkább kedvünket szegi!

Reggeli nyújtásra – kezdő jóga gyakorlatokra fel.

Mivel sokszor nagyon nehéz az aktivitás beépíteni a mindennapokba, érdemes reggel 10 perccel korábban kezdeni, és egy kicsit átmozgatni a testünket. Néhány gernictorna elem, egy kis nyújtás, vagy egy rövid jógagyakorlat sorozat igazán jótékony hatású, és nagyban hozzá segíti a szervezetet az aktívabb működéshez. Interneten nagyon sok jó videó található, amik kezdőknek is kiválóak! Hamarosan én is hozok pár ötletet a reggeli aktivitáshoz!
Mindenféleképpen érdemes felkeresni szakembert, ha úgy érezzük, hogy nem látjuk, nem találjuk a megfelelő mozgásformát! Egy állapotfelmérés után az edző segít megmutatni az irányt, és ha igényli az ember, akkor végig „fogja is a kezét” az úton.
Három hónap után már automatikusan jól fog esni, vágyni fog rá a szervezet, és sokkal de sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben! És ne felejtsük el, hogy a bűvös három hónap elegendő ahhoz, hogy egy új szokást kialakítsunk, vagyis be tud épülni a mozgás a mindennapjainkba!

Mozgásra fel!

 


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző