CZECZ FRUZSINA: TERÍTÉKEN A LÉLEK – ÖNISMERET AZ ÉTELEKEN KERESZTÜL

„A főzés, tehát valaki más táplálása, bizalmi kapcsolatot hoz létre és közösséget épít. Aki főz, az fontos része a társaságnak, mint összetartó erő. Ő őrzi a tüzet – szó szerint és szimbolikusan egyaránt.”

A tanácsadó szakpszichológus, gasztropszichológiai szakember, és nem mellesleg ételrajongó szerző, tudományos eredményekkel, esetbemutatásokkal és érdekességekkel illusztrálva mutatja be a gasztronómia és a mentális egészségünk közötti összefüggéseket a HVG Könyvek gondozásában megjelenő könyvében.

 

Terítéken a lélekMiért idéz fel annyi emléket egy-egy íz? Mit árul el a főzési stílusunk rólunk? Mit együnk, hogy csökkentsük a depresszió esélyét? Létezik-e hatékony fogyókúra?

„Az étkezés témája nem ismeri a földrajzi és kulturális határokat, a vallási vagy politikai nézeteket, a nyelvi akadályokat – sőt, előfordul, hogy ez az egyetlen közös nyelv. Mindannyiunknak fontos. Ha szűkösek a lehetőségeink, azért, ha bőségben élünk, azért. Ha diétázunk, azért, ha mindenevők vagyunk, azért. Ha szeretünk főzni, azért, ha mások főztjét fogyasztjuk, azért. Az étel sokaknak menedék, biztonság, vagy egyenesen jutalom. Másoknak nyűg, szükséges rossz, sőt, akár ellenség” – vallja Czecz Fruzsina, aki az ételek, az étkezés és a legbelső, sokszor magunk elől is titkolt érzéseink gyakran meglepő összefüggéseiről, a gasztronómia és a pszichológia számtalan aspektusáról ír szellemes, úttörő és nagyon fontos kötetében. Azt is elárulja, milyen hozadéka lehet az ételintoleranciának, és miként válhat a konyha meditációs térré, gyakorlatai segítségével pedig részesei lehetünk egy jóízű önismereti utazásnak is.

 

Czecz FruzsinaA szerzőről:
Czecz Fruzsina tanácsadó szakpszichológus és újságíró. Pályáját gyermekpszichológusként kezdte szülőkonzultációkkal, valamint egyéni és csoportos gyerekfoglalkozásokkal. Szakirányú továbbképzése során fordult a gasztropszichológia felé, ma már ez a fő területe.
Az élethosszig tartó tanulás híve, táplálkozás-lélektani ismereteit külföldi kurzusokon, gyakorlati tudását pedig pék-cukrász képzésen bővíti.
Óraadóként a Károli Gáspár Református Egyetemen oktat. Tanácsadás keretében gyermekekkel, kamaszokkal és felnőttekkel egyaránt dolgozik, a gasztronómiát önismereti eszközként és csoportösszekovácsoló erőként használja. További információ: www.gasztropszichologia.hu