Ebéd után kóma? Így kerüld el!

Az ebéddel általában nem ér véget a napunk- sokszor azonban úgy érezzük. Tompaság, fáradtság, leragadó szemhéjak és csak az ágy utáni vágy: a kajakóma tipikus tünetei… Mivel azonban napunk második, általában zsúfoltabb fele még előttünk áll, nagyon nem előnyös ez az állapot.
Sokan ezen úgy próbálnak segíteni, hogy kihagyják az ebédet, vagy csak keveset esznek. A megoldás azonban nem ez.
Nézzük először, mi okozza hogy vánszorogni is alig tudunk evés után!

Először is szervezetünknek rengeteg energiára van szüksége az emésztéshez, a táplálék elraktározásához, az anyagcseréhez. A gyomor savtermelés segítségével az ételt apró darabokra bontja, aztán apránként a béltraktusba szállítja azt. Itt az enzimeknek további energiára van szüksége a teljes lebontáshoz. Teljesen normális, hogy az energiafelhasználás 25-50 százalékkal megnő egy étkezés után. Ez a megnövekedett energiafelhasználás vezet az étkezés utáni csökkentebb energiaszinthez-azonban ennek normál esetben alig érezhetőnek kellene lennie.

Hormonok összjátéka?

A jelenség mögött az egyik magyarázat szerint az emésztés során kibocsátott cholecystokinin (CCK) nevű hormon áll. Ez a hormon felelős a jóllakottságérzetért, ám aktiválja az agy azon területét is, mely az alvással áll összefüggésben. Így étkezés után, mikor megemelkedik a CCK szint, elálmosodsz.
Nem energiát adó, hanem elvevő ételeket fogyasztasz. A szénhidrátokban gazdag ételek növelik a vérben az egyik aminosavnak, a triptofánnak a szintjét. Az agyban a triptofán szerotoninná alakul, mely a boldogságérzetért és az álmosságért felelős neurotranszmitter. Egyes szerotoninok ugyanis melatoninná alakulnak, mely az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza. Ilyenkor tehát a megnövekedett szerotoninszint miatt érzed magad fáradtnak.

Így előzheted meg a kajakómát

Legjobb, ha étkezési naplót vezetsz arról, mit és mikor ettél, milyen jellegű ételek milyen hatással vannak rád. Ez lehet papír alapú, vagy app formájában vezethető, de lehet egy excell tábla is: amelyik jobban testre áll neked.
Sok egyszerű szénhidrát- és cukortartalmú étel helyett válassz fehérjében gazdag táplálékot. A mogyoró- és diófélék, hüvelyesek, nagy fehérjetartalmú zöldségek mind hatásosan csillapítják az étvágyat, anélkül, hogy jelentősen megemelnék a vércukorszinted.
Amennyiben a szénhidrátokban gazdag ételek, mint a pizza, tészta lelassít, álmossá tesz, ám ragaszkodsz hozzá, válaszd az egészségesebb alternatívát: léteznek tészták csökkentett ch tartalommal, fehérjetartalommal dúsítva. Választhatsz rizstésztát zöldségekkel, vagy egy tartalmas levest, netán humuszt teljes kiőrlésű pitával.
Ezenkívül mindig hatásos, ha egy-egy nagy étkezés helyett inkább gyakrabban eszel kevesebbet, hogy ne terheld túl az emésztőrendszered.
Tízóraira egy-két szelet puffasztott gabona, egy alma kis marék olajos maggal vagy egy növényi tejes smoothie segít megelőzni a vércukorszint ingadozását, és így a túlevéshez vezető farkaséhséget.
Természetesen nem hagyhatjuk ki az üdítőket: ha az ebédedhez megiszol egy 330 ml-s kis flakon cukros löttyöt, az több kockacukorral dobja meg az étkezésedet, mintha 3 nagy szelet sütit fogyasztanál el.

Hiába választottál zöldségeket vagy más egészséges táplálékot, még a bennük lévő anyagok felszívódását is gátolja a cukor.


Huszár Zsuzsanna
táplálkozási szakértő
www.etrendezo.info