Edd a Földet egészségesre!

Tudtad, hogy ha egészségesebben étkezel, azzal a Földünket is megmentheted? Egyre több kutatási eredmény támasztja ugyanis alá azt a tényt, hogy az emberek nemcsak a műanyag elhagyásával, a természeti erőforrások észszerű felhasználásával, hanem az étkezésükkel is segíthetnek a Földnek. Fontos, hogy ne csak a Föld napján törődjünk a bolygónkkal, hanem védjük a Földet minden egyes percben! Ma ehhez adunk tippeket.


Csökkentsd a vízlábnyomot zöldségekkel és gyümölcsökkel!
Az ökológiai lábnyom fogalma már mindenki előtt ismeretes, azt azonban kevesen tudják, hogy ez – többek között – magában foglalja a vízlábnyomot is. Ha sokkal több zöldséget és gyümölcsöt kezdünk el fogyasztani, akár 55 százalékkal is csökkenthetjük ezt, ami különösen fontos lenne!
A vízlábnyom ugyanis azt jelenti, hogy hány liter vízre van szükségünk bizonyos termékek előállításához vagy működéséhez. Ahhoz például, hogy egy darab 60 wattos izzó 12 órán keresztül világíthasson, 60 liter vízre van szükség! Ebből pedig sejthetjük, hogy az energiatermelésünk összességében mennyi vizet igényelhet… A legutóbbi vizsgálatok szerint kontinensünkön a felhasznált víz mennyiségének 44 százaléka (!) az energiatermelésre fordítódik, ezzel szemben a mezőgazdaság csak 23 százalékot emészt fel. Ha pedig azon belül is megnézzük az adatokat, láthatjuk, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztés sokkal kevesebb vizet igényel, mint az állattenyésztés, vagy olyan élelmiszerek gyártása, mint a zsiradékok, olajok, cukrok. 

Fogyassz kevesebb húst!

Tudtad, hogy a vegán étrendet követők vízlábnyoma 35-50 százalékkal kisebb, mint a vegyes étkezést folytatóké?

A Csak a Mentes csapatának nem célja mindenkit áttéríteni a hús nélküli táplálkozásra, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Föld lakossága egészségesebben étkezzen. Erre nemcsak azért van szükség, hogy boldogabbak legyünk, hanem hogy a bolygónkat se fenyegesse a pusztulás veszélye. Ismert tény, hogy a Föld édesvízkészletei szűkösek, ezt a helyzetet pedig a növekvő népesség és a klímaváltozás is súlyosbítja. Az Európai Bizottság Joint Research Center (JRC) kutatóintézetének kutatási eredményei szerint Európában az átlagos napi vízfogyasztás 3 000 liter fejenként! Annyi olyan élelmiszert fogyasztunk, és annyi energiát használunk fel, olyan termékekkel vesszük körbe magunkat, hogy hiába figyelünk a folyóvízfogyasztásunkra, bizony több ezer liter a napi vízlábnyomunk!

A szakértők ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy térjünk át egészségesebb étrendre, mert azok előállítása kevesebb vizet igényel. De mit tehetsz még a Földért?

Segíts megtisztítani a folyóinkat!

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) és a PET Kupa tagjai legutóbb 22 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tiszából! Ebben egy magyar fejlesztésű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei (vásárosnaményi) gépsor, pontosabban a PETII hulladékgyűjtő hajó volt a segítségükre, amellyel a folyó sodrásával érkező szemét 75 százalékát ki lehet fogni. A hulladék zömét újrahasznosítják, így másodlagos nyersanyagot nyernek belőle. A hazai vízügyesek és környezetvédők arra buzdítanak mindenkit, hogy csatlakozzanak munkájukhoz, és maguk is rendszeresen járjanak ki a patakokhoz, folyókhoz szemetet gyűjteni. A Tiszai PET Kupa csapatáról itt olvashatsz bővebben: https://petkupa.hu/hu_HU/

Ragadj kesztyűt! A pandémia miatt elszemetesedtek az erdők! 
A járvány ideje alatt az emberek a kényszerű leállások és bezártság miatt elsősorban a természetben keresték és keresik a felüdülést. Ennek következménye azonban az lett, hogy az erdők és kirándulóhelyek kihelyezett szemétgyűjtőiben felgyülemlett a szemét, amelyet az állatok és a szél is széthordott. A legközelebbi kirándulásod alkalmával vigyél magaddal kesztyűt, szemeteszsákot, és segédkezz te is a természetvédőknek. További információkat itt találsz: www.tavaszinagytakaritas.hu