Éhség, jóllakottság: a ghrelin hormon hatása

Mi az éhség?

Az éhség egy olyan érzés, ami arra készteti az embert, hogy táplálékot vegyen fel. Ennek az ingernek a biológiai funkciója abban rejlik, hogy a szervezetet megfelelő mennyiségű tápanyaggal és energiával lássa el.
Az emésztés folyamata során az ételek és a bennük található tápanyagok lebomlanak egy bonyolult és hosszadalmas folyamat során, glukóz molekulákká, melyek a bélfalon keresztül a véráramba jutnak. A glukózt a máj kiszűri és felhasználásra kész állapotban raktározza. A máj glukóz raktárainak mobilitását a hasnyálmirigy és a mellékvese vezérli, melyet az agyalapi mirigy szabályoz. Így jut el a glukóz azokba a szervekbe, ahol szükség van rá.
Amikor a glukóz eljut a célszervbe, az inzulin segítségevel belép a sejtekbe, ahol felhasználható energiaforrássá alakul. Ez a szervek energiaellátását biztosító folyamat a vércukor szabályozás.
Ha tehát valaki folyamatos fáradtságra,kedvetlenségre és állandó éhségre panaszkodik, elsősorban a vércukor ingadozás tehető felelőssé, hiszen alapvető szervei nem kapnak elég energiát.
A cukor és más egyszerű szénhidrátok a felelősek az agyban található, étvágyunk szabályozásáért felelős sejtek gyors öregedéséért. A folyamat következménye: állandó éhség akár közvetlenül evés után is, falásrohamok és túlsúly.
Életünk során az étvágyunkért felelős sejtek folyamatosan öregszenek és elhalnak. A természetes folyamatot a sok cukor- és finomított szénhidrátfogyasztás jelentősen felgyorsíthatja, s mivel étvágyunknak a szükséges sejtek híján nincs ami megálljt parancsoljon, megnő a túlsúly kialakulásának kockázata.
A jól működő egészséges szervezetben az üres gyomor, a ghrelin nevű hormon segítségével éhségérzetről küld jelzést az agyba.
Egy kielégítő mennyiségű táplálékot tartalmazó étkezés után, az erre hivatott idegsejtek bekapcsolódnak a folyamatba azzal, hogy a jóllakottság érzését küldik az agyunknak.
A cukor és az egyszerű szénhidrátok által azonban megbontott mechanizmus következtében elmarad a jóllakottság-jelzés, azaz egyáltalán nem tudjuk megítélni, hogy mennyire vagyunk telítettek. Még akkor sem, ha már a szükséges táplálékmennyiség többszörösét is megettük.
A ghrelin, azaz az éhség hormonszintje emelkedik a fogyókúra alatt, ami fokozza az éhséget, ezzel megnehezítve a fogyást.
A ghrelin fő funkciója, hogy növelje az étvágyat. Ennek hatására az ember többet eszik, több kalóriát visz be és tárol el zsírban.
Ezenkívül hatással van az alvás/ébrenlét ciklusra, ízérzékelésre és a szénhidrát anyagcserére.

Hogyan csökkenthetjük a ghrelin szintet?
  • Kerüljük az extrém testsúlykilengéseket: az elhízás és az anorexia megváltoztatja a ghrelin szintjét.
  • A nagy zsír- és magas összetett szénhidráttartalmú ételek csökkentik a szintet.
  • A rossz és rendszertelen alvás növeli a ghrelin szintet, és összefüggésbe hozható a fokozott éhséggel és hízással.
  • Fogyasszunk több fehérjét: a magas fehérjetartalmú étrend növeli a telítettség érzését, csökkentve az éhséget, valamint a ghrelin szintet.
  • Tartsunk fenn egy jó és állandó egészségi állapotot: a drasztikus súlyváltozások és a jojó diéták megzavarják a kulcsfontosságú hormonokat, köztük a ghrelint.


 

Huszár Zsuzsanna
táplálkozási szakértő
www.etrendezo.info