Életmódváltás anyaként

Nagyon sok kérdést kapok anyukáktól, hogy gyermekek mellett hogyan lehet el kezdeni az életmódváltást?! Sokszor nem is az étkezéssel van a gond, mert azt kisgyermek mellett nagyon ügyesen megoldják a gyakorlatban az édesanyák, hanem a mozgás jelent kihívást. Persze tudom, hogy azért az sem egyszerű, amikor az anya változtatni szeretne az étrendjén, de ott van egy maradék kifli csücsök, vagy fél túrós bukta, amit mégsem szeretne kidobni. De ne aggódjatok, az életmódváltás anyaként sem lehetetlen!

Szóval tudom, hogy ez is sokszor okoz problémát, de tényleg azt látom, ha megvan az elhatározás, akkor megy az étkezésben való módosítás. Mindig, minden fórumon el szoktam mondani, hogy az az alapja a folyamatnak, a változásnak, hogy fokozatosan, lépésről lépésre haladunk, a mozgásban is! Ezért az anyukáknak sem kell azonnal konditerembe menniük és bébiszittert hívni, majd azonnal neki esni a vasaknak, sőt! A szülés miatt sokszor ezt nem is szabad ezt megtenni, arról nem is beszélve, hogy idő sem jutna rá, főleg ahol több gyermek is van. Egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk a mozgásnak, hiszen az a cél az egészség mellett, hogy lelkileg is feltöltődjön az ember.

Hogyan tudunk mégis kisgyermek mellett mozgást beiktatni a mindennapjainkba?
1. Séta a levegőn

Legyen az babakocsis séta, vagy a kisgyermekkel kézen fogva, vagy a gyermek jöhet kismotorral is. A lényeg, hogy sétáljunk nagyokat közösen. A napi átlag 6000 lépés lenne a legeslegjobb, és ezt növelni 8-10.000 lépésre, amit a okostelefonunkkal követni is tudunk. Játszhatunk “elkapósat” is, amikor a kicsi motorozik, mi pedig kergetjük, ezzel egy kicsit változtatva a mozgásunk intenzitásán.

2. Biciklizés

Ha már nagyobbacska a gyermek, akkor elmehetünk biciklizni is együtt. Nagyon praktikusak a bicikli utánfutók is, ha esetleg még kisebb a gyerkőc. Ez persze megterhelőbb is, hiszen nem csak az utánfutó súlyával, hanem a gyerek(ek) súlyával is több, így ez igazi edzés!

3. Játszótér

A játszótérre tekintsünk most úgy, hogy a napi mozgás szükségletünket itt is ki tudjuk elégíteni. Amerre megy a gyermek, menjünk mi is arra. Ha felmászik valahova, mi is másszunk utána. Ha futkározik, mi is utána. Guggoljunk, másszunk, kocogjunk, cipeljük néha a gyermeket, akár még „csimpaszkodhatunk” is….Egyszerre nagyon sok mozgásformát tudunk beépíteni a játékba, ami fantasztikus hatással lehet az izmokra! A mozgás mellett ismét a levegőn is vagyunk, így szuper a testnek-léleknek, arról nem is beszélve, hogy szuper közös időtöltés a gyerkőccel!

4. Játszóházak

Amikor rossz az idő, és már valamit nagyon muszáj csinálni a gyermekkel, akkor elmehetünk játszóházba is.
Itt is számtalan mozgásformára van lehetőségünk, és szintén nagyon szuper közös idő eltöltés.

5. Tánc

Amikor otthon vagyunk, és nem jutott idő a mozgásra külön, akkor egyszerűen csak kapcsoljuk be a zenecsatornát, és indulhat a buli. Mindenki rázza csak nyugodtan, önfeledten, ahogy jól esik. Táncoljunk néha úgyis, hogy gyermekünket felvesszük, táncoljunk nélküle is, ugráljunk egy vadabb zenére, egy gyermekzenére pedig járhatunk körtáncot is. Ahogy jól esik!
Vidámság, buli, együttlét! Az egyik legjobb dolog.
 
Bízok benne, hogy sok édesanyának tudtam segíteni ezekkel az egyszerű tippekkel. A lényeg, hogy ne legyen magas az elvárásunk saját magunk felé, és szépen, lépésről lépésre haladjunk előre! Ha egy kicsit tudatosan odafigyelünk a mindennapokban, akkor máris sokat tettünk a saját testünkért és lelkünkért. Ezáltal pedig a gyermekünkért is!
 
Életmódváltás anyaként

Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző