Nézzük először a gyomor kielégítését

Olyan ételeket kell válasszunk, amelyek gyorsan szüntetik meg az éhséget, így jóval kevesebb ételt fogyasztunk el most, ÉS a következő étkezés során is. Azonban lassú felszívódásúnak és rostban gazdagnak kell lennie a vércukor stabil szinten tartásához.
Nem helyezhetjük figyelmen kívül a méreteket sem. Egy kitágult gyomor kis mennyiségű ételtől nem fog jóllakottság-érzést küldeni az agyba, bármilyen tápanyagdús és jó minőségű az az étel.
Tehát miért is jó a nagy rosttartalmú táplálék?
Nagy telítőképessége van
Tovább rágjuk, ezért több időt hagyunk az agynak hogy regisztrálja az ételbevitelt
Alacsony a kalóriája
Lekötik az emésztési enzimeket, ezzel lassítják a folyamatot- a vércukorszint lassan, egyenletesen emelkedik.
Jóllakottság érzetünk lesz a reménytelen falásrohamok helyett

A gyomor kiürülését még egy trükkel lassíthatjuk, ez pedig a vízben oldódó rostokban található gumi. Késlelteti az étel felszívódását, a táplálékot hosszabb ideig tartja a gyomorban.

Ez nagyon fontos, számos molekuláris biológiai tényt véve alapul.
A teli gyomor folyamatosan küldi a jóllakottság érzetet az agyba.
A rost egészséges réteget képez a bélrendszeren, mely késlelteti a felszívódást. Közben keveredik a vízzel, és megtölti a gyomrot es a beleket, és ami rendkívül jelentős, csökkentik a vékonybélből felszívódó és így a vérkeringésbe jutó cukor mennyiségét. Csökken az étvágy, elkerül a gyötrő éhség, az ebéd utáni másfél órás kajakóma és a ‘fejbevágott” reggeli ébredés.
A rostanyag tehát gátolja szénhidrát és a cukor felszívódását, majd kiüríti őket a szervezetből.
A vízben oldódó rostokkal tökéletes evéskontrollt lehet elérni. Ha valaki például az esti evésrohamokkal kínlódik, csak annyit kell tennie hogy kora délutánra időzít egy hatalmas adag vízben oldódó rostot.

Az egyik ilymódon alkalmazható rostanyag a glükomannán.

Az ördögnyelv (Amorphophallus konjac) egy Ázsiában őshonos növény. Közismert nevén konnyaku vagy elefánttalp, de sokan ismerik konjakgyökérként, ördögnyelvként. Az ördögnyelv az ázsiai konyhában több mint 2000 éve van jelen, különféle egészséges ételeket készítenek belőle, mint például a shirataki tésztát. Az ördögnyelvből tiszta kivonatokat is készítenek, ami vízben oldva egy gélt képez. Legfontosabb alkotóeleme és hatóanyaga a glükomannán.

Glükomannán élettani hatása

Molekulái képesek saját tömegüknél akár 300-szor több vizet megkötni. A konjac liszt élelmi rostjai a legkiválóbbak a vízben oldható élelmi rostok közül.
A konjac lisztben található glükomannán nincs hidrolizálva, az emésztőenzimek és az emésztőszervek, ezért nem tudnak kalóriát előállítani belőle, de képes elnyelni/megkötni a koleszterint és az epesavat.
Ugyanakkor a növényi rostok serkentő hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják, kitisztítják és megkönnyítik az emésztést/ürítést.

Ezen diétás rostoknak pótolhatatlan hatása van az emberi szervezetre, számos betegség kialakulását gátolják meg. Ez a sajátossága annak tulajdonítható, hogy a konjac nagy részét egy vizet nagyon jól megkötő, jól duzzadó poliszacharid (összetételét tekintve glükomannán) teszi ki.


Huszár Zsuzsanna
táplálkozási szakértő
www.etrendezo.info