Hello, klimax! – Egy női egészségprogram és egy konferencia margójára

Számos betegség forrása lehet, hirtelen jön, ráadásul kiszámíthatatlan időpontban jelentkezik. Vannak, akik könnyebben átvészelik, míg másoknak rengeteg problémát okoz. Ez a változókor, közhasználatú nevén a klimax.

Hiába természetes élettani folyamat, sajnos még mindig hatalmas tabu övezi a klimaxot. Ritkán beszélünk róla, akkor is általánosságokban. Sokan még azzal sincsenek tisztában, mivel jár. Mások szimplán női hisztinek titulálják.

Pedig a változókort, mint jelenséget muszáj megérteni, mert fel kell rá készülni.  Ahhoz, hogy képben legyünk, beszélni kell róla, sőt aktívan tenni is azért, hogy elkerüljük, vagy megszüntethessük az időnként igen kellemetlen tüneteket.

Összességében pedig a változókorra történő felkészülés arról szól, hogy felszabadultan, vitálisan, fizikai és mentális értelemben is egészségesen élhessük meg a változókori éveinket.

Mi a menopauza tulajdonképpen?

A nők hormonális működésének, az úgynevezett reprodukciós időszaknak a végén csökken a petefészek működése, majd véget ér a menstruáció. Az utolsó menstruációt követő egy év elteltével áll be a menopauza. Leginkább az 50 év körülieket érinti, de a pre- és perimenopauza már ennél korábbi életkori szakaszban elindul.

A posztmenopauza hossza eltérő, akár hosszabb ideig, 5-10 éven keresztül is tarthat. Egy összetett fizikai, testi és lelki tünetegyüttes, ami ilyenkor bekövetkezik. A menopauza nem betegség, mégis kellemetlen tünetekkel jár a nők több mint 80 százalékánál, illetve betegségek okozója lehet.Fokozott izzadás, ingerlékenység, hőhullámok, alvászavarok, szorongás, szédülés, depresszió, csökkent koncentráció, szabálytalanná váló menstruációs ciklus, súlygyarapodás, vizelettartási problémák, szexuális gondok, csontritkulás és további,
közel 50 tünet jellemezheti.

Koch Máriával, a helloklimax® program alapítójával beszélgettünk a témáról mélyrehatóbban.

Mit érdemes tudni róla? Mire figyeljünk nőként a menopauzával kapcsolatban?

Amikor a program létrehozásán dolgoztam, végig egy erős érzés motivált: mert annak ellenére, hogy ez a sokadik segítő projektem, talán a személyes érintettségem okán is azt éreztem, hogy olyan falakon megyünk át, amik szükségesek ahhoz, hogy nők százezreinek életét könnyítsük meg.

Már nem tudok túllépni azon, hogy tabuként kezeljük a testünket érintő változásokat. Hiába nem veszünk valamiről tudomást és nem beszélünk róla, attól az még ott van. A klimax miatt megváltozik a szervezetünk működése és ellenállóképessége, egy újfajta egyensúlynak kell kialakulnia, ami hosszabb időt igénybe vevő folyamat. Ez a folyamat természetesen nem zajlik mindig problémamentesen. Kis túlzással mondom; ahány szervezet, annyiféle tünetkombináció kísérheti a menopauzális állapotot.

Mivel a változókor komolyabb betegségeket is okozhat, ezért muszáj róla nyíltan és érthetően beszélni.

Koch Mária program alapító-tulajdonos menopauza kutatóHallunk innen-onnan információkat a klimaxról, legtöbbünknek van némi fogalmunk is róla, de azok sokszor tévesek, vagy nem mindig helytállóak.

Számos bizonytalanság és félelem jelenik meg az életünkben a változókor beköszöntével. Naponta tapasztalom, hogy hiányosak az információk, nagyon alacsony szinten van a klimax tudatosság. Ráadásul a prevenciós szemlélet még a kanyarban sem jelenik meg. Az életünk bő egyharmadát éljük meg változókorban, és ne készüljünk fel rá, ne beszéljünk róla nyíltan és ne kapjunk segítséget? Ez a mentalitás teljesen elfogadhatatlan a számomra!

A klimaxot megelőzni, elodázni, kihagyni nem lehet. Viszont beszélni róla és felkészülni rá lehet, sőt kötelességünk a saját egészségünk megőrzése érdekében.

Több tudatosság szükséges ahhoz, hogy megértsük mi zajlik a testünkben. Fel kell tudni ismerni ezeket a változásokat, életmódot váltani, és odafigyelni arra, hogy az életminőségünk legalább ne romoljon. A beletörődés, a tünetek elviselése nem lehet opció.

Nem csak az apróbb tüneteket kell kezelni, hanem azt sem szabad hagyni, hogy azokból komolyabb betegségek alakuljanak ki. Ezért fontosak a szűrővizsgálatok és a tudatos megelőzés, illetve a tünetek okainak feltárása. Erre valók a menopauza konzultációk, ahol megbeszéljük a tüneteket, feltárjuk azok okait, elvégezzük a szükséges vizsgálatokat, majd a megfelelő kezeléseket is megkapják a nők.

El kell fogadni, hogy komoly testi és pszichés változásokon esünk át változókorban. A tüneteink nem a hiszti kategóriába tartoznak. Empátia, tolerancia és megértés a helyes hozzáállás a munkahelyi, a családi és baráti környezet részéről, amit nekünk észre kell vennünk és érdemes méltányolnunk, véletlenül sem élhetünk vissza mások empátiájával.
A változókor nem betegség, hanem ugyanolyan normális, hétköznapi folyamat, mint az első menstruáció elindulása, a kamaszkori hormonális bumm, vagy a babavárás ideje, tehát tekintsünk rá úgy, mint a szervezetünk működését alapjaiban befolyásoló változásokra, amik kimenetele részben rajtunk is múlik.

helloklimax.huÉs ami a legfontosabb, ne szégyelljük, ne titkoljuk valami régóta magunkkal cipelt torz társadalmi tabusítás és ránk erőltetett tűrési kényszer miatt. Ne túlélni akarjuk a klimaxot, hanem úgy megélni, hogy közben az önértékelésünk és az önbizalmunk ne forduljon át negatív énképbe, képesek legyünk akár még javítani is a fizikai és mentális egészségünkön.

Többek között ezért is jött létre a helloklimax® program, hogy képzett szakemberekből álló csapat tudjon támogatást nyújtani konzultációkkal és vizsgálatokkal testi és lelki vonalon egyaránt, hiszen az ilyen típusú ellátásra évente több százezer nőnek van igénye és szüksége már a menopauzára történő felkészülés során is, de legkésőbb a kezdeti tünetek megjelenésekor.

Egy nap, ami csakis a menopauzáról szól és a nőkért jött létre

Május 20-a egy olyan fordulónap a nők életében, amit érdemes jó előre beírni a naptárba és ellátogatni a Lurdy házba az ország 1. Menopauza konferenciájára.

Ez lesz az a nap, amikor tabuk nélkül és őszintén beszélünk a változókorról. Körbejárjuk a belső változások okait, kiemelten foglalkozunk a súlygyarapodással, az étkezéssel, a bőrünk szépségével és a pszichés tényezőkkel is; a hangulatingadozásokon, a depresszión át egészen a libidó és a szexualitás témájáig.

Szakmájuk legjobbjai állnak színpadra értünk nőkért, akik könnyen befogadható stílusban átadott, azonnal bevethető tudást osztanak meg velünk.

Tényleg csak rajtunk fog múlni, hogy mit viszünk magunkkal és mit építünk be ebből a napból a saját életünkbe azért, hogy fizikailag és mentálisan is kirobbanó formában éljük meg életünknek ezt a többéves szakaszát.