Search
Close this search box.

Interjú Tóth Andival

Tóth Andi neve sokak számára ismerősen csenghet, ugyanis ő írta a Dobd ki a szemetest! című könyvet, amelyben gyakorlati lépésekkel segíti a kezdőtől egészen a haladó szintig azokat, akik szeretnék a hulladékukat csökkenteni. Vele beszélgettünk a hulladékmentes háztartásokról.

Mitől lehet hulladékmentes egy háztartás?

Alapvetően olyan, hogy hulladékmentes háztartás, szó szerint véve nem létezik, tehát a teljes hulladékmentes életmódot nem lehet elérni, hiszen mindenből keletkezik valamiféle hulladék. És itt nemcsak a szemétre gondolok, ami a kommunálisba kerül, hanem a szelektíven gyűjthető hulladékokra is, ami újrafeldolgozható. A hulladékmentesség inkább annyit jelent, hogy közelítünk a nullához, vagy legalábbis megpróbáljuk minél inkább csökkenteni a termelt hulladékmennyiségünket.

Mitől működhetnek jól vagy kevésbé jól ezek a háztartások?

A bolygón a túlfogyasztás – mivel piacgazdaságban élünk – nagyon erős, magyarul a piacnak minden mozdulata arról szól, hogy vásárlásra ösztönözze az egyéneket. A hulladék nagy része az ilyen vásárlásokból keletkezik, tehát, ha nem vásárolunk, abból nem keletkezik sosem szemét. Természetesen ez nem kivitelezhető, de nagyon jól le lehet csökkenteni, hogyha néhány vásárlásunkat elengedjük, mert tudatosul bennünk, hogy nincs is rá szükségünk. Bizonyos vásárlásoknál pedig megpróbálunk kevesebbet, vagyis csak a szükségleteinknek megfelelő mennyiséget vásárolni, amik ráadásul minél több szempontból környezetbarátok is.

 

Tóth Andi

Mi mit tehetünk a hulladékmentesebb háztartásért?

A lényeg az, hogy a használati eszközeink vagy nagyon hosszú távon legyenek használatban és minél később keletkezzen belőlük szemét, vagy pedig olyan anyagból készüljenek, ami visszakerülhet könnyedén a környezet körforgásába. Emellett figyeljünk arra is, hogy honnan indul az a termék (miből és hogyan készítik), ne csak arra, hogy hova érkezik. Illetve, ha betartjuk a zero waste 5 alapszabályát, akkor már nagyon sokat tettünk a hulladékunk csökkentéséért.
Ezek a következők: 1. Utasítsd vissza – utasíts vissza minden olyan terméket, amire nincs szükséged! 2. Csökkentsd a fogyasztásod! 3. Használd fel újra! 4. Hasznosítsd újra! 5. Komposztálj! 5+1. Javítsd meg!

Tóth Andi - Dobd ki a szemetest!

És jöjjön itt néhány gyakorlati tipp, amivel mindenki tehet valamit a saját háztartásában a hulladék csökkentéséért:

  • Ne használj PET-palackot! – műanyag palack helyett használj kulacsot, vagy idd pohárból a csapvizet!
  • Felejtsd el a műanyag fóliát! – ez nem újrahasznosítható, ezért sokkal jobb, ha az étel tetejére folpack helyett fedőt vagy tányért rakunk!
  • Ne dobd ki a maradékot! – Ha még jó az étel, akkor készíthetünk a maradékból újabb ennivalót, vagy odaadhatjuk másnak, aki szívesen elfogyaszthatja azt.
  • Vásárolj csomagolásmentes boltokban! – Ne gyarapítsd a szemetet, hanem vegyél olyan élelmiszereket, kozmetikumokat, háztartási eszközöket, amelyek környezetbarát csomagolóanyaggal vannak beborítva, vagy vigyél saját csomagolóeszközöket!