Search
Close this search box.

Interjú Vágó Piros, rádiós műsorvezetővel a tudatos vásárlási szokásokról

socca
Vágó Piros neve és hangja egészen biztosan ismerősen cseng mindenkinek, sőt sokan már azt is tudják róla, hogy néhány évvel ezelőtt elkötelezte magát a gasztronómiával. Mivel a férje glutén- és tejfehérje-érzékeny, fontos, hogy milyen alapanyagokból készült étel kerül odahaza az asztalra. Nem mindegy, hogy honnan szerzi be a nyersanyagokat, főleg úgy, hogy nagyon környezettudatos, és próbál a családja egészségének védelmén túl a lehető legkisebb környezetterhelésre is odafigyelni. 
Hol és hogyan szoktál vásárolni?
Most mindenhol azt látja az ember, hogy rendelj online, meg rendeld házhoz a dolgokat, de én valahogy erre nem voltam képes, úgyhogy én egy picit ellene megyek a mostani trendnek. Hozzáteszem, igen, ez valószínűleg egy kicsit több munkával jár, de azt gondolom, hogy, ha például heti egy piac napot beiktat az ember, és arra tudatosan készül, akkor ez megoldható. Én is hétközben már írom a listát, hogy a szombati termelői piacon mi mindent kell beszerezni. És így mindezzel időt és energiát is spórolhatunk. Nagyjából másfél havonta egyszer elmegyek egy csomagolásmentes boltba, és akkor arra is szépen gyűjtögetem a listát egy másik cetlin. 
Mennyire népszerűek szerinted a csomagolásmentes boltok? 
Egyre több csomagolásmentes üzlet nyílik, ami jól mutatja, hogy van érdeklődő erre a fajta üzemre és létre. De, ha már az előbb a rendelésekről beszéltem, egyre nagyobb érdeklődés van a tanyasi gazdaságok iránt is, és mind többen rendelik meg onnan az ételt. Általában ezek az eladók sem csomagolják túl a termékeiket, illetve sokkal jobban odafigyelnek a környezetükre. Az a szabolcsi gazdaság, akivel én kapcsolatban vagyok, azt csinálja, hogy ha van rendszeres megrendelője, akkor annak fonat két kosarat, és azok vándorolnak oda-vissza az eladó és a vevő között. Így nem kell külön bezacskózni az egyes termékeket. 
Milyen tisztítószereket használsz?
Bio és öko tisztítószereket használok, olyanokat, amelyekkel tudom, hogy magamnak nem okozok plusz energiát, illetve a vizeinknek is sokat segítek velük. Nálunk az egész család ugyanazt a kemény szappant használja, nincs sok-sok tusfürdő a zuhanykabinban. A tisztítószereim között is gyakorlatilag csupa természetes összetevőjű van. Én hiszek ezekben a természetes tisztítószerekben, mint például a citromsav, a szódabikarbóna és az ecet erejében. Arról nem beszélve, hogy mint kiderült, a macskákat zavarja a hipó és a klór szaga, így mindenkinek jobb, ha ecetes vizet használok, aminek ráadásul a szaga is gyorsan elillan, és a macskánk is nyugodt marad. Sőt, a macskaalmot is minden alkalommal csak természetes tisztítószerekkel takarítom. Én így élek környezettudatosan.