Jóga első lépésben

A jóga szóról sok embernek az jut eszébe, hogy egy laza, nyújtó gyakorlat sorokból álló relaxációs óra, ami egyáltalán nem megterhelő.  Sokáig én is ezt gondoltam, amíg rá nem találtam az egyik legdinamikusabb jóga irányzatra, az Astangára. Innentől kezdve pedig szinte azonnal szenvedélyemmé vált a jóga.


Megfogott ebben az irányzatban a sok kihívást jelentő póz és a látványos fejlődés. Mindegy, hogy jelenleg hol tartasz, honnan indulsz, mert kitartó gyakorlással, megtörténik mindig a pozitív változás. Másrészt pedig ott van a  befelé figyelés amit a gyakorlás alatt újra és újra megélsz, mert amíg ezeket a nehéz pózokat gyakorlod, addig garantáltan nem az otthoni problémákon fogsz agyalni, hanem ténylegesen eggyé válsz a gyakorlással és a jelen pillanattal, így olyan lesz az egész, mint egy mozgó meditáció.

Néhány alapvető ajánlás, hogy hatékonyan készülj a gyakorlásra!
Étkezés

Jógagyakorlás előtt két-három órával már nem ajánlott étkezni. A táplálék legyen könnyű és egészséges, ideális esetben vegetáriánus. Az utóbbi persze nem feltétel. Általában azok a diákok, akik már hosszú ideje gyakorolják a jógát, azt a visszajelzést adják, hogy a szervezetük az ételek egy adott típusát „kéri”, míg másokat elutasít. Gyakorlás után fél óráig szintén ne egyél. Itt is érdemes elkerülni azokat az ételeket, melyekről tudod, hogy emésztési gondokat eredményeznek, vagy puffadást okoznak. Ha nem volt lehetőséged jóllakni korábban, fogyassz egy kis gyümölcsöt, vagy bio ropit, 20 perccel az óra, vagy gyakorlás kezdete előtt. Mivel a gyakorlás ideje alatt nem fogyasztunk folyadékot, hogy a testünk ne hűljön ki, valamint, hogy ritmusban maradjunk, fontos, hogy a gyakorlás előtt igyál, mert közben izzadni fogsz. A legjobb a tiszta víz, de csak mértékkel.

Matrac

Polifoamon / jógamatracon végezzük a gyakorlatokat, de semmiképp nem kempingmatracon. Mezítláb gyakoroljunk, ne zokniban, lábbeliben. Ennek több oka is van: az első a hagyomány, a második a balesetveszély, a harmadik a higiénia, a legfontosabb pedig az, hogy a gyakorlatok során nem kering az energia a testben! Ideális esetben használjunk jó minőségű jógamatracot, vagy más hagyományos, nem csúszós polifoamot.
                

Ruházat

Könnyű, de nem túl lenge és nem is túl szoros ruházat ajánlott, természetes anyagokból. Póló, atlétatrikó, rövidnadrág a férfiaknak, leggings és overál a nőknek. Gondolni kell arra is, hogy mozgunk, ugrunk, és gyakran vagyunk fejjel lefelé.

Egyebek

Mivel az emberek többsége a stresszt és a szellemi feszültséget az izmaiban, a szerveiben és a test egyéb szöveteiben raktározza el, a gyakorlatok során spontán felszabadulhatnak ezek az energiák. Szabad utat kell nekik adni, ez természetes és gyógyító folyamat. Továbbá, az egyes gyakorlatok során korlátok is adódhatnak – régi sérülések, izomgörcsök, krónikus merev izmok, beteg szervek, pattanások a méregtelenítés hatására, és még sorolhatnám. Ezekről érdemes konzultálni az oktatóval, esetleg orvossal is. A masszázs szintén elengedhetetlen  része a jógaterápiának, így havonta legalább egyszer érdemes részt venni egy jó minőségű  masszázson.

Végezetül pedig szeretném még egyszer kiemelni, hogy többségünk képes a gyakorlásra, a legnagyobb akadály a nem akarás és a lustaság. A jóga egy életmód, út és módszer, hogyan éljünk egészségesen, könnyedén, teljesen, mélyen és elégedetten.


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző