Konyhakerti ízrobbanás

Az általam készített étel két fő részből áll. Egyrészt egy paradicsomos-csicseriborsós cukkini csatniból, másrészt a hozzá készített tepsis mártogatni valóból. A fűszerezés mértéke, a csatni sűrűsége és a hozzávalók aránya ízlés szerint variálható. Én egy mérsékelten fűszeres, sokkal természetesebb ízvilágú változatot készítettem el. A cukkini, a hagyma, a paradicsom és a bazsalikom a saját kertünkből való, innen a névválasztás.

Hozzávalók:

A csatnihoz:
2 közepes paradicsom
2-3 evőkanál csicseriborsó (konzervet használtam, de nyugodtan használható üveges vagy szárítottból)
kb. 20-25 dkg reszelt cukkini
1 fej vöröshagyma
csipet Himalája só
friss bazsalikom
kevés olíva olaj a sütéshez (igény szerint más olaj is használható, pl. kókuszolaj)

Tepsis zöldség:
cukkini (a csatnihoz használt másik fele, kb. 15-20 dkg)
2 gerezd fokhagyma (ez végül a csatniba kerül majd)
tofu (nálam kb. 50 gr marinált tofu)
őrölt paprika
Himalája só
őrölt kurkuma
olíva olaj (igény szerint lehet használni mást)

Így készül:


A tepsis zöldséghez a cukkinit és a tofut csíkokra vágjuk és belerakjuk egy jól záródó edénybe. Kevés olajat löttyintünk rá, majd fűszerezzük, sózzuk és mellé dobjuk a két gerezd fokhagymát. Lefedjük és az egészet összerázzuk, hogy minden fűszer egyenlő arányban lepje be őket. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 170-180 fokon, légkeverésen kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Amíg sül elkészítjük a csatnit.

A csatnihoz lereszeljük a cukkinit, meghámozzuk (kihagyható ez a lépés) és feldaraboljuk a paradicsomokat, meghámozzuk és feldaraboljuk a hagymát. Kevés olajon kicsit megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a cukkinit, a paradicsomot és egy kevés sót. Időnként kevergetve összepároljuk. Amikor már majdnem készen van hozzáadjuk a csicseriborót és a bazsalikomot. Még pár percig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek, majd félrerakjuk hűlni.
Miután megsültek a zöldségek, a fokhagymát meghámozva hozzáadjuk a csatnihoz, majd az egészet összeturmixoljuk a kívánt állagúra. Melegen tálaljuk.

Tipp: A tepsis zöldség kiegészíthető bármivel, amit úgy gondolunk, hogy illene a csatni ízvilágához. Fűszerek tekintetében a kakukkfű és a majoránna az, amit ajánlanék hozzá, míg a csatni esetében az arányokkal való variálást. Aki a fűszeresebb ételeket kedveli, bátran tegyen bele a fűszerekből többet, esetleg egészítse ki oregánóval, majoránnával, több fokhagymával. A megmaradt csatni tésztaszószként vagy a sűrűbb, darabosabb változata lasagne-tölteléknek újrahasznosítható másnap.

Elkészítési idő: Kb. 1 óra az alapanyagok előkészítésével együtt

A fenti adag kb. 2-3 főre elegendő.

Allergének: tofu