Környezetvédelem, “zöld” előadások, ökokertészkedés a Napfényes Fesztiválon

A Napfényes Fesztivál egyik kiemelt témája a környezetvédelem, mely elméleti és gyakorlati oldalról egyaránt megjelenik a rendezvényen.


Kezdjük a leggyakorlatibbal! A legtöbb hulladék az étkezés kapcsán keletkezik, ennek kezelése azonban korántsem egyszerű feladat. A műanyag poharak ugyan gyűjthetők szelektíven, az ételmaradékos tányérok viszont sajnos nem, elmosogatásuk pedig igen körülményes lenne. Így pár éve áttértünk a komposztálható étkészletek használatára. Mivel a rendezvényen csak növényi alapú ételek kaphatók, így az ételmaradék a felhasznált tányérokkal, evőeszközökkel együtt elszállítható komposztálásra. Végső soron tehát a több ezer adag étel után egyáltalán nem marad szennyező hulladék!
Emellett természetesen a klasszikus szelektív gyűjtést is alkalmazzuk, partnerünk, a Zöldövezet Társulás segítségével. Munkatársaik egész nap felügyelik a hulladékkezelést, a kapuk zárása után pedig a kommunális hulladékot is átválogatják az esetlegesen rossz helyre dobott, de szelektíven feldolgozható szemét kiválogatásáért.

A rendezvényt sajnos nem tudjuk teljesen szemétmentessé tenni, de amennyire lehet, törekszünk rá – hasonlóan Tóth Andihoz, a „Dobd ki a szemetest” című könyv szerzőjéhez, aki háztartásunk szemétmentesítéséhez ad hasznos tanácsokat a Pódiumszínpadon 13:30-tól.
Ugyanitt, a Pódiumszínpadon lép fel 13 órától „Ökoanyu”, vagyis Nagy Réka, aki szintén a mindenki által könnyen megvalósítható otthoni zöld megoldásokat népszerűsíti. Eddig megjelent négy könyve a vásárban kapható lesz.
Áram a Napból! A kiállítók között szerepel a Tiszta Energiák Kft, standjukon megtekinthetőek a napelemek, melyek telepítéséről teljeskörű információt kaphatunk. A fiatalok körében a tavalyi napelem pingpong asztal volt az egyik legnagyobb sláger.

Akit pedig az ökokertészkedés is érdekel, annak ajánljuk figyelmébe a „Hogyan termeld meg atáplálékod?” című workshopot, mely kulcsokat ad a vegyszermentes, mégis hatékony kertműveléshez. A talajjavítás és a természetes növényvédelem mellett szó lesz a komposztálás fortélyairól is.
A szabadtéren található Ökosátorban pedig elleshetjük a gyógynövényspirál építését, az „upcycling műhely”-ben megtudhatjuk, mit hogyan lehet kreatívan újrahasznosítani háztartásunkban, végül ugyanitt próbára tehetjük környezetvédelmi tudásunkat is!
Találkozzunk Június 2-án, vasárnap a Dürer Rendezvényházban!
További információ a fesztiválról:
https://www.napfenyesfesztival.hu/
Jegyek kaphatóak online:
https://www.jegy.hu/program/xvi-napfenyes-fesztival-az-egeszseg-egyensuly-es-teljesseg-fele-103338