Főoldal Szakmai Partnereink

Kovács Niki

Kovács Niki gyorsasági motorversenyző, a legsikeresebb magyar női motoros, emellett díjnyertes újságíró és fotós, a „Csak a mentes” szakmai partnere.

Nikiről 2013-ban derült ki, hogy glutén- és tejfehérje érzékeny. „Korábban is voltak már étellel kapcsolatos problémáim, de akkor még csak a laktóz fogyasztásakor jelentkeztek bizonyos tünetek. Amikor a teljesítőképességem egyre csak romlott, és folyamatosan jöttek fel rám a kilók – pedig edzettem, és nagyon figyeltem az étkezésemre is –, akkor kezdtem el gyanakodni, hogy valami komolyabb gond lehet. Én pajzsmirigy alulműködésre gyanakodtam, mert arra hasonlítottak a tünetek, de a vizsgálatokon kiderült, hogy glutén- és – ennek következményeként – tejfehérje érzékeny lettem. A gluténérzékenység sajnos hatással volt az anyagcsere lebontásomra és a tápanyag felszívódásra is.

Niki a saját versenyei és a MotoGP futamok miatt (utóbbin újságíróként, fotósként és 2017-től TV-riporterként van jelen) sokat utazik, ami az elején bizony nem volt egyszerű. „Hamar leszoktam a tejeskávékról, és maradt a saját espresso, hiszen a csapatok vendéglátó egységei nem voltak felkészülve az ilyen helyzetekre. Ma már nincs ezzel gond, olyannyira, hogy a legtöbb helyen már gluténmentes tésztával is készülnek. Persze nem miattam, sajnos egyre több embernél jelentkezik valamilyen ételintolerancia. Az utazás ennek ellenére izgalmas kihívás tud lenni a speciális étkezés miatt.”

A versenyzőlány egyik hobbija a sütés-főzés, rendszeresen kísérletezik hagyományos receptek „mentessé tételével”. Így készül minden évben a bejgli, a házi szaloncukor, a hétköznapokon pedig egy jó brownie vagy valamilyen torta, sütemény. Ha pedig már unalmas a hús-köret kombó, akkor jöhet a lasagne (akár tészta nélkül), a hortobágyi húsos palacsinta vagy a vadas zsemlegombóccal.

Niki versenyzését, fotózását és főzéseit itt kísérhetitek figyelemmel:

Facebook

Instagram

Leave a Comment