Lehet, hogy gluténérzékeny vagyok?

„A glutén egy, a kalászos gabonafélékben megtalálható fehérje, amelyre a szervezetünk érzékenység esetén reagál. Manapság a gluténérzékenység meglepően nagy méreteket öltött, és igen színes tüneteket mutat” – írja az Origo. A hírportál megszólaltatta szakmai partnerünket, Kiss Monát, speciális gasztrobloggert, táplálkozási tanácsadót és írót, aki maga is több allergiától szenved immár hét éve.

Ezeknél a tüneteknél kezdhetünk gyanakodni

A gluténérzékenységnek számos jele van, ezek közül a leggyakoribbak a vashiányos vérszegénység, a puffadás vagy a hasmenés. Ízületi és bőrproblémákkal is járhat, és gyakran előfordul hajhullás, körömprobléma és depresszió. „A gluténérzékenység elsősorban beleink és gyomrunk egészségére van hatással, így a betegség hatással lehet a lelkiállapotunkra. Lehetnek akár hangulatingadozásaink, érezhetjük magunkat motiválatlannak és erőtlennek” – nyilatkozta a téma kapcsán Kis Mona.
A gyulladt bélrendszer ráadásul felszívódási zavarokat is okozhat, vagyis nem szívódnak fel a vitaminok és az ásványi anyagok, amely miatt a testünk és az immunrendszerünk legyengülhet.
A blogger szerint sokszor csak bizonyos okok miatt keresik a betegséget, holott ha valaki vér- vagy vasszegény, akkor első körben cöliákiavizsgálatra lenne szüksége. „Egy kezeletlen cöliákia ugyanis a nőknél akár meddőséget is okozhat” – fűzte hozzá.

Ez kerül tiltólistára a gluténérzékenyeknél

A gluténérzékenyeknél tiltólistás a búza, a rozs, az árpa és a zab. Zabból csak garantáltan gluténmenteset (tehát ami jelölve van) lehet fogyasztani, de vannak, akik arra is reagálnak – írja a cikk. Hozzáteszik, jellemzően a gluténmentes termékeknek magas a glikémiás indexe, ezért gyakran párosul hozzá valmilyen más betegség is. Ilyen lehet a cukorbetegség vagy a tejallergia, de akár egy pajzsmirigybetegség is kialakulhat mellette.
Tény és való az is – áll a cikkben –, hogy a kész lisztkeverékek szénhidráttartalma szinte megegyezik a búzalisztével, ahogy az is, hogy ezek gyorsfelszivódásúak. De léteznek mar nagyon jó lisztkeverékek, amelyek vagy szénhidrátcsökkentettetek, vagy lassú felszívódásiak. Tehát egy jól összeállított gluténmentes diéta mellett nem feltétlenül lesz valakit cukorbeteg.

Ezt tegyük, ha a gluténre gyanakszunk

„Aki gluténérzékenységre vagy gabonaallergiára gyanakszik, mindenképpen keressen fel egy gasztroenterológiát vagy allergológiát” – tanácsolja a blogger, hozzátéve: mind a két esetben van vérvizsgálat, illetve gluténérzékenység esetén tükrözés, vagyis biopszia. „Hiteles diagnózist csak ezek tudnak felállítani” – hangsúlyozta.
 
FORRÁS: www.origo.hu