Search
Close this search box.

Mi alapján vásárolj füstöltárukat?

“Sokan kérdeztétek már tőlem, mi alapján válasszunk füstölt kolbászt, szalonnát, sonkát. Nagyon jó a kérdés! Nekem sem volt könnyű eleinte, de alaposan utánajártam mindennek. Eddigi bennfentes infóim következnek!” – Posta Reni

1. Először is nem mindegy, hogy hol vesszük meg. Ha nincs háztáji készítményekkel foglalkozó ismerős, akkor a piaci henteseket ajánlom, szupermarketek, élelmiszerláncok kizárva.
2. A második legfontosabb, hogy milyen füstöléssel tartósították a húst. A hagyományos füstölésű illetve cukor és adalékmentes árut keresd! Általában ez az állagra szárazabb, tömörebb, kisebb térfogatú, “soványabb”, sötétebb színű termék.

Ez a hagyományos füstölés folyamata:

Hideg füsttel hagyományosan a sóban pácolt nyers hústermékeket, nyers sonkát, száraz és nyers kolbászt, szalonnát füstölik. A sonka súlyától függően négy-hat hétig áll a sózóban, közben forgatják, a szalonna három-négy hétig van a szapulóban. Langyosnál nem forróbb füst járja át azokat, a sonkát négy-öt napig. Ha melegebb az idő, tovább tart, lassabban, óvatosabban füstölik, mint a kemény hidegben. A kolbászt egynapi szikkadás után két napig lógatják, a szalonnát kicsit tovább.

Milyen termékeket kerülj? 

A gyorsfüstölésű, forró füstölésű jelzőkkel illetett termékeket – vagy azokat, amelyeknek nincs meghatározva a füstölési módszere.
Mivel a hideg füstölés ipari szinten nem versenyképes, ezért az ún. forró füstöléssel szokták helyettesíteni a fenti eljárást. A 60-90 fokos hőmérséklet és a töményebb füst hatására néhány órára rövidül a füstölés időtartama, és megspórolható a száradási súlyveszteség. A termék vizes marad, és a forrón füstölt hústermékekbe sokkal több rákkeltő kátrányanyag kerül a füstből. Bizonyos füstölők tiltott anyagokat, például gumiabroncsot is izzítanak – ez tovább gyorsítja az eljárást, a kátránytartalom azonban még magasabb lesz tőle. De ettől még borzalmasabb ipari eljárás is létezik!
A füstölésnek kidolgozták egy teljesen füstmentes változatát is. Az ún. folyékony füst olyan por, amely a termékhez adva füstölt ízt kölcsönöz neki. Fogják a húst, egy szórófejes flakonból befújják folyékony füsttel, kb. 20 percig hagyják száradni, aztán folytatja útját a készítmény egyenesen a gyanútlanok gyomráig.

Gondolj bele, a hagyományos füstölésű kolbász hozzávalói:

hús, szalonna, fokhagyma, pirospaprika, só és őrölt kömény.

Semmi nátrium-glutamát, aluminium-szulfát, karboxi-metil-cellulóz, kálium-szorbát vagy éppen benzoésav és társai.
Légy figyelmes vásárláskor a saját érdekedben is! Hentesnél, piacon, őstermelőknél keresd elsősorban ezeket a hagyományos füstölésű termékeket.

Ha hosszú távú egészségre, erős immunrendszerre vágysz, mérsékeltebb ütemben szeretnél fogyni, igényled az egészséges szénhidrátokat és/vagy életmódot váltanál, akkor alkalmazd az ÉLETMÓDVÁLTÓ postareni© PROGRAMOT!
Ha Te is szeretnél eredményesen és tartósan fogyni, alkalmazd a FOGYÓKÚRÁS programomat! 
AJÁNDÉKBA IS ADHATOD!
 

Posta Reni

cukor-, glutén-, tejmentes receptek és étrendek fejlesztője
fogyókúrás tanácsadó,
a paleohedonista életmód képviselője