Mi történik a testeddel, ha állandóan későn alszol el?

Az még rendben van, ha néha-néha sokáig fennmaradsz, de ebből nem szabad rendszert csinálni. Különben a szervezeted sínyli meg. – írja az instyle.hu 

alszol

Ebben a felgyorsult világban rengeteg teendőnk van nap mint nap, amelyekre olykor bizony – bármennyire szeretnénk – nem elég a 24 óra. Határidős munkák, takarítás, gyerekek és persze emellett próbáljuk megtartani az egyensúlyt, hogy saját magunkra is figyeljünk. Azonban ha a napi tevékenységek elvégzése belenyúlik az éjszakába, akkor másnap biztos, hogy kialvatlanul ébredünk és ez rányomja a bélyegét a teljesítményünkre. A hosszantartó “éjjeli bagoly üzemmódnak” a fáradtság mellett bizony számtalan negatív hatása is van a szervezetre.

Gyengül az immunrendszered

Ha huzamosabb ideig ébren maradsz éjszakánként a fehérvérsejtek szállításában részt vevő rendszer sérül és nem fog megfelelően működni. És bizony pont ezek a fehérvérsejtek segítik a szervezetet a fertőzések és betegségek elkerülésében.

Hamarabb leszünk ráncosak

Igen, valójában mindegy, hogy 25 éves vagy 42 éves vagy, a kialvatlanság gyorsan eredményez sok és mély ráncot, amelyeken már bármilyen csodaszer nehezen segít. Jobb megelőzni, nem?

Már a memóriád sem a régi

Számtalan olyan tanulmány olvashatunk, amelyek szerint a kialvatlanság memóriaromláshoz is vezet. Nem meglepő, hiszen a kevés alvás a neuronok nehézkes kommunikációját eredményezi és ezáltal csökkent képességgel hívják vissza az emlékeket.

Növekszik a diabetes kialakulásának esélye

A kevés alvás miatt a véráramban lévő glukózt a test kevésbé hatékonyan tudja energiává alakítani. Így idővel ez a glukóz felhalmozódhat a szervezetben, amely cukorbetegséghez vezethet.

Növekszik a szívbetegségek kockázata

Ahogy minden egyes testrészünknek szüksége van a mindennapi pihentető alvásra, úgy a szívünk sem maradhat ki, amely különösen “érzékeny” ilyen téren. A kialvatlanság hosszútávon növeli a szívinfarktus és szívelégtelenség kockázatát.

Többet eszel (és hízol!)

Aki éjszakánként ébren van, sokkal nagyobb eséllyel nyúl többször a hűtőbe, mint aki már este 9-kor szundikál. Éjszakába nyúlóan görnyedsz a munka vagy a könyv felett és ugye, hogy nem tudod megállni az újabb nasit? Éjszaka enni nem is egészséges és ráadásul ha végre aludnál, a telítettségtől ez még nehezebben fog menni.
 
Forrás: www.instyle.hu