Miért eddzünk eszköz nélkül, a saját testsúlyunkat használva?

A saját testsúlyos edzés mindenki számára ajánlott, legyen szó évek óta edző testépítőről vagy akár kezdő sportolóról. Fogyni, valamint erősödni, izmosodni vágyók is egyaránt használhatják ezt a módszert. Számos előnye miatt gyorsan megszerethető, az edzés pedig könnyen kivitelezhető bárhol, bármikor. Vizsgáljuk meg közelebbről a saját testsúlyos edzés előnyeit.

A saját testsúlyos edzés egyik legnagyobb előnye, hogy nincs szükség eszközökre, drága kondigépekre, súlyzókra vagy egyéb kiegészítőkre. A gyakorlatok bárhol elvégezhetők, akár otthon a szobában, akár egy játszótéren, vagy parkban. Természetesen egy korlát legyen stabil, egy szék vagy zsámoly legyen erős a balesetek elkerülése végett, de mégsem kell ehhez az edzéshez sok eszköz.
További előnye az, hogy nem annyira időigényes ez az edzésforma. Ha otthon edzünk, akkor nem kell messzebbre mennünk, nem kell összepakolni a holmikat stb.

A saját testsúlyos edzés nem hatalmas izmokat épít, mint a testépítőknél, hanem szálkás, funkcionális izomzatot hoz létre. Mivel saját súlyunkkal terheljük testünket, ezért hihetetlenül erős, arányos és szépen kidolgozott lesz izomzatunk.

A kizárólag súlyzókkal edzők gyakran esnek abba a hibába, hogy csak egy bizonyos izomcsoportot fejlesztenek, például egy nagyon vastag és izmos karú férfi lába csontsovány, vagy fordítva. Ilyen esetekben érdemes saját testsúlyos edzéseket beiktatni a programba, amellyel kiegyensúlyozhatjuk testünk arányait. Nem a mennyiségi, hanem a minőségi edzés és terhelés visz előrébb.
A saját testsúlyos edzés emellett javítja az állóképességet, hiszen az egyik legkeményebb edzésforma a saját súlyunkkal való terhelés. Az inakat és ízületeket kíméletesen erősíti, ezáltal csökken az esélye az idősebb kori ízületfájdalmaknak. A mozgáskoordinációra is pozitív hatással van, hiszen az ember természetes mozgásához áll közel.

Személyi edzőtől is lehet tanácsot kérni a saját testsúlyos gyakorlatok kérdésében, valamint számos edzéstervet lehet találni az interneten is. Ezeket viszont mindenképpen érdemes először átnézni és a saját képességeink szerint átalakítani, hiszen ha meggondolatlanul vágunk bele az edzésbe, akkor könnyen megsérülhetünk.
Ha a saját testsúlyodat választod edzéshez, akkor olyan dolgokra leszel képes a testeddel, amikre csak kevesen.

Két könyv is segítségünkre lehet a témában:

Az egyik Paul Wade – Fegyencedzés című műve, manapság nagy népszerűségnek örvend, ami nem véletlen. A könyv jól illusztrált és könnyen érthető, a szerző a gyakorlatokat egy amerikai börtön falai között fejlesztette ki.

A másik könyv Pavel Tsatsouline volt orosz specnaz kiképzőtiszt nevéhez fűződik, címe A meztelen harcos. Szintén a saját testsúlyos edzéssel foglalkozik, emellett különböző légzési és feszítési technikákat is bemutat.
Aki jobban szeret társaságban edzeni, és hozzáértő szakemberektől szeretne tanácsokat kapni, az egyre több edzőteremben is talál saját testsúlyos edzést street workout, fegyencedzés, vagy calisthenics néven.
Persze, ahogy a saját testsúlyos edzésnek, úgy a súlyzós edzésnek is vannak hasznos tulajdonságai. Próbáljunk ki több mozgásformát, vagy vegyítsük az edzésfajtákat, például a saját testsúlyos edzést a súlyzós edzéssel.
 


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző