Mit kell tudni a koronavírusokról?

A koronavírus kifejezés most már mindenki számára ismert, de kevesen tudják, hogy a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus nem az egyetlen ismert koronavírus, amely az emberekre is veszélyes. 1960 óta a kutatók a korona vírusok egész családját azonosították, amelynek tagjai mind egyéni jellemzőkkel bírnak. Nevüket a burokba ágyazott fehérjetüskék elhelyezkedése alapján kapták.

koronavírusok
A koronavírusok többnyire madarakat és emlősöket fertőznek, de 2019 decemberéig már 6 különböző koronavírus volt ismert, amelyek az embereket is megfertőzték. Ezek közül négy (HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43 és HKU1) enyhe megfázásos tüneteket okoz, míg kettő (SARS-CoV és MERS-CoV) az utóbbi 20 évben többször is kiváltott súlyos megbetegedéseket.
A SARS-CoV (angolul: Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus) először a kínai Kuangtung tartományban jelent meg 2002-ben. A valószínűleg denevérekből származó vírus 2002 novembere és 2003 júliusa közt 26 országban terjedt el és csaknem világméretű járványt idézett elő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján eddig 8096 ismert megbetegedést okozott, halálozási rátája 9,6%-os volt.
A MERS-CoV-t (angolul Middle East respiratory syndrome coronavirus) vagy közel-keleti légúti koronavírust 2012-ben fedezték fel Szaúd-Arábiában, melynek eredeti gazdaállata valószínűleg szintén a denevér volt, amely a tevéket is megfertőzte, végül pedig az emberi légutak nem csillós sejtjeibe is bejutott. Eddig összesen 27 országban jelent meg és világszerte 2500 megbetegedést okozott, mortalitási rátája viszont nagyon magas, átlagosan 35% körüli.
A SARS-CoV-2 (angolul: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) a kínai Vuhan tartományban jelent meg 2019 decemberében. Genetikai kódja 80%-ban azonos a SARS-CoV vírussal, de sokkal fertőzőbb, mivel tüskefehérjéjének nagyobb kötődési affinitása van az emberi ACE2 (Angiotensin converting enzyme 2) receptorhoz. Hasonlóan a SARS-CoV és MERS-CoV vírushoz a SARS-CoV-2 eredeti gazdaállata a denevér volt, míg a köztes állata feltehetően a tobzoska lehetett. A SARS-CoV-2 vírusnak a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2-3% körül mozog a halálozási rátája. A fertőzés leginkább a krónikus betegségben szenvedő és legyengült immunrendszerrel rendelkező egyénekre veszélyes.
A környezetünkben már jelenlévő és az újonnan kialakult vírusok miatt a higiéniai előírások betartása mellett fontos az immunrendszer egészséges működésének megőrzése, amelyet sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával és rendszeres mozgással érhetünk el.
 
Írta:
Dr. Pénzes Kinga
tudományos munkatárs,
MTA-SE Pathobiokémiai kutatócsoport