Műanyagmentes július Posta Reni konyhájában

Műanyagmentes július a konyhában? Nézzük meg, hogyan csinálja Posta Reni!

műanyagmentes

Biztos vagyok benne, hogy ezek a törekvések sokunk számára természetesek és egész évben odafigyelünk rá. Ha Neked is szívügyed a környezettudatosság, és szívesen tennél érte a közösségemmel együtt, csatlakozz Te is a világszerte népszerű és nagyon fontos, közérdekű kihíváshoz!

 A cél, hogy egy hónapon keresztül ne vásárolj semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült, vagy – teszem hozzá – azzal, abból tudod csak megvenni, elfogyasztani.

Mutasd meg, Te hogy csinálod! Beszélj róla a környezetednek, fotózd le vagy vedd videóra, ahogy Te döntesz választási helyzetekben, posztold ezeket a Facebookon, Instagramon a #postareniéletmód és a #műanyagmentesjúlius hashtagekkel, hogy terjedjen ez a hasznos kezdeményezés, és minél többen lássák és kedvet kapjanak hozzá, hogy nem is olyan nehéz ezt megtenni. Adok hozzá 6, személyes, bevált tippet, jöjjenek a Tieid is, biztosan van a tarsolyodban még!
Hozzáteszem, ha ezt az egy hónapot túl fogod lépni, és augusztus elsején, de mondjuk még december 26-án is tartod, azzal önmagadnak, a szeretteidnek teszel a legtöbbet. Tegyél így! Ugyanis az évente megtermelt 300 millió tonna műanyag hulladéknak mintegy 50%-a, azaz 150 millió tonna egyszer használatosnak titulált műanyag, viszont minimum 1.000 évig fogja még szennyezni a környezetünket.

Bevásárlás műanyag szatyrok nélkül

Mindig viszek magammal textilszatyrokat, kosarat, húsoknak, halaknak, stb. külön tárolódobozt és hűtőtáskát, és előre szólok a piacon pl., hogy műanyag zacskókat, szatyrokat nem kérek, viszont ebbe és ebbe szeretném kérni az árut kimérni, csomagolni, stb. Ezt ugye leginkább piacon, közvetlen értékesítésnél egyszerűbb megtenni, mint mondjuk egy hipermarketben, éppen ezért ez utóbbiban NEM vásárolok olyan árut, amelyhez műanyag vagy egyéb csomagolóanyag használata kötelező lenne a kimérés, fizetés, stb. miatt. A földes salátát, sárgarépát a textilszatyromba teszem, otthon kirázom és mosógépben tisztára mosom. Mármint a szatyrot 🙂
műanyagmentes
Jó hír, hogy egyre több áruházlánc felismerte ezt a trendet, és léptek-lépnek ezügyben, keresd Te is ezeket, kérdezz rá az áruházakban az eladóknál! Ha még nincs is bevezetve, a kérdések eljutnak a vezetésig, és lépni fognak.  Ha mégis kapsz valahol műanyag zacskót, szatyrot, azt – ha szükséges, otthon öblítsd ki és – használd fel újra és újra.
Ha már csomagolt… Ha választanod kell mindenképp, akkor a papír alapú csomagolás mellett dönts, mert a környezetterhelése kisebb, mint a műanyag esetében. Hozzáteszem, tényleg csak akkor, ha muszáj kompromisszumot kötnöd.

6 tipp a műanyag palackok csökkentéséért!

1.       Ásványvíz helyett térj át a szűrt víz vagy csapvíz fogyasztására. Én ezt a kancsót használom már több mint 1 éve, nagyon gazdaságos, és utazásra is el szoktam vinni magammal egy újratölthető kulacs vagy shaker pohár kíséretében. Bubis víz helyett pedig használhatsz szódás szifont.

2.       Legyen újratölthető kulacsot, termoszod, vidd magaddal mindenhová. Nagyon hasznos minden helyzetben: utazás elején kedved szerinti innivalót vihetsz benne magaddal otthonról, ha kiürült, akkor újratöltheted bárhol csapvízzel, forrásvízzel, de kértem én már ezekbe fröccsöt is egy-egy jó balatoni borászatban ?

Ha még otthon vannak ásványvizes palackok, kiürülés után hasznosítsd őket.
Néhány tipp, ahogy én csinálom.

3.       Ha edzésre vagy strandra megyek, újratöltöm szűrt vízzel még otthon, mivel ott mindig jól jön legalább 1,5 liter folyadék. Egyszerű limonádé tipp: a víz mellé szórhatsz az üvegbe édesítőszert (pl. eritrit, sztívia, glicin), frissen facsart citromlevet, és tegyél bele egész szál, kissé összemorzsolt zöldfűszereket (pl. bazsalikom, rozmaring, citromfű, menta, vagy ezek keveréke). Elfogyasztás után még pár alkalommal utántöltheted a gyors, házi limonádédat, és ezzel több hasznát vetted a palacknak, mintha egyszeri kiürülés után kidobnád.

 

4.       Apropó! Nem műanyag, hanem VÍZ, és az azzal való gazdaságosabb gondolkodásmód. Óriási jelentősége van ennek is, vegyük hát hozzá a műanyagmentes júliusunkhoz ezt is. Benne vagy? Tehát azt a vizet, amiben pl. salátát, zöldségeket, gyümölcsöket, stb. szoktam megmosni, vagy éppen egy gyömbéresszencia készítés vagy egyéb hasonló konyhai munkálatok után csak vízzel kiöblítem a turmixgépemet: ez a víz kiváló virágöntözésre, mivel pl. mosogatószer nem kerül bele. Nagyon sok ilyen kis apró megtakarítás létezik egy napodban. Figyelj oda rá és légy kreatív, figyelmes Te is!

Ha kiürült egy műanyag palack, akkor így használhatod még:

5.       Elvágva, a száját lefelé fordítva tölcsért kapsz belőle.

6.       Automatikus növényöntözővé alakíthatod: természetesen kupak nélkül lefelé fordítva belefúrod a növény földjébe, és megtöltöd vízzel. Így nyaralás alatt sem száradnak ki a növényeid otthon, illetve a folyamatos öntözést is ezen a tölcséren keresztül adagolhatod a növénykéddel egyetértésben.


Egy, vagy pár szóval a lényeg: tervezz előre, légy figyelmes! Másképp nem megy. Tudd, hogy minden kicsi lépéssel is már tettél valami fontosat a saját egészséged, életminőséged érdekében – ami nemcsak Neked, hanem a családodnak, a gyerekeidnek, a rokonaidnak és a szeretteidnek az életére is hatással van. És biztos vagyok benne, hogyha tartod magad a műanyagmentes július szabályaihoz, akkor később is eszedbe fog jutni és talán már rutinosan alkalmazni is fogod – kihívások ide vagy oda.

*Szükséged lenne még pár tippre? Olvasd el ezt a 19 tanácsot is!
 

Posta Reni

cukor-, glutén-, tejmentes receptek és étrendek fejlesztője
fogyókúrás tanácsadó,
a paleohedonista életmód képviselője