Nyersvegán mindenmentes Mojito torta

Hozzávalók és elkészítés:
Az alap:
200 g kókuszreszelék
100 g GM zabpehely
6-8 szem magozott, cukormentes aszalt datolya
1 dl forró víz
½ kk fahéj
Pár csepp rumaroma
2 ek kókuszzsír
csipet só
A forró vízzel nyakon zúdítom a datolyát, és botmixerrel krémesre pürésítem, majd kézzel hozzádolgozom az összes többi hozzávalót. Könnyed gyurma állaga kell, hogy legyen, amit egy kis méretű, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába egyenletesen belenyomkodok.

A krém:
300 g kesudió
2 bio lime reszelt héja és leve
1 dl kókuszkrém
3 ek kókuszzsír
2 ek útifűmaghéj
2 ek agave szirup (fogyókúrázóknak ugyanennyi eritrit)
2 szép mentaág, melyekről lecsipkedem a leveleket
csipet só
A kesudiót egy tálba teszem és annyi melegvizet öntök rá, hogy legakább két ujjnyi vastagon ellepje. Egy éjszakára magára hagyom. Másnap leöntöm róla a vizet és késes betétű robotgépbe teszem az összes többi hozzávalóval. Addig turmixolom, míg szép krémes állagú nem lesz. Érdemes megkósolni, ha nem elég édes, mehet hozzá agave szirup (vagy eritrit).
A krémet a tortaalapra simítom és hűtőbe teszem legalább két órára.

A díszítéshez: fél lime felszeletelve és néhány friss mentalevél
Tálalás előtt a tortaformát óvatosan körbevágom egy vékony pengéjű késsel, majd lecsatolom a karimát. Friss lime szeletekkel és mentalevelekkel díszítem.

Tipp: a felnőtt, bulis változatban bátran lehet fehér rummal helyettesíteni a kókuszkrémet. 😉