Padlizsán mártogatós, magos ciabattával

Étel neve
Padlizsán mártogatós, magos ciabattával

Leírás
Ez egy igazán könnyed, egyszerű, gyorsan elkészíthető krém, ami kitűnő választás előételnek, vendégváró falatkák mellé, vagy egy laza vacsorának sok zöldséggel és egy fantasztikus, sok magos, ropogós gyökérkenyérrel tálalva.

Elkészítési idő: 90 perc
4 fő részére

Hozzávalók:
Ciabatta:
500 ml langyos víz
7 g szárított élesztő
500 g glutenix albatutti liszt
10 g naturbit psyllium rost
10 g só
2 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál fokhagyma por
1 kávéskanál őrölt bors
1 kávéskanál oregano

Nyújtáshoz:
Olíva olaj

Szóráshoz:
3 teáskanál rizsliszt
Padlizsán krém:
2 db padlizsán
1 pici fej lila hagyma
200 ml vegan majonéz

Ízlés szerint:

Bors

Elkészítés:
A padlizsánt 180 fokon, mérettől függően, kb 1 óra alatt puhára sütjük.
A megsült padlizsánt héját eltávolítjuk, műanyag szűrőbe tesszük és folyóvíz alatt egy picit átmossuk. (Erre azért van szükség, mert a padlizsánnál előfordul, hogy keserű lesz.) Alaposan lecsepegtetjük.
A hagymát megpucoljuk.
A padlizsánt, hagymát, fűszereket, majonézt tálba tesszük és turmixoljuk.

Ciabatta:
A lisztet, élesztőt, sót, psyllium rostot és a fűszereket összekeverjük egy keverőtálban vagy a dagasztógépben. Hozzáadjuk a vizet és alaposan megdagasztjuk miközben az olajat fokozatosan adjuk hozzá.
Dagasztás után olajos kézzel (én gumikesztyűt szoktam húzni, így még könnyebb a tésztával bánni) három egyenlő részre osztjuk.
Enyhén olajos felületen a bucikat olajos kézzel kb 5 mm vastag téglalapra lapítjuk és felcsavarjuk.
A felcsavart rudat 3x-4x megtekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a tetejét megszórjuk rizsliszttel.
Szobahőmérsékleten 60 percet kelesztjük.
180 fokra előmelegített sütőben 50 percet sütjük.
Jó étvágyat hozzá!