Peeling – gyönyörű, puha bőr, de milyen áron?

Minden nő megszenved bőre szépségéért nap mint nap, ezért ne felejtsük el miként tisztítjuk és ápoljuk bőrünket. Az egyik közkedvelt bőrtisztító, a peeling.  A peeling rendszeres használata rendkívül fontos. Eltávolítja a bőrről az elhalt hámsejteket és a szennyeződéseket, melyek eldugult pórusokhoz, mitesszerekhez és pattanásokhoz vezethetnek. A peelingnek köszönhetően a bőr könnyebben megújul, tapintása puhább, látvány pedig ragyogóbb lesz. De azt tudtad, hogy a hagyományos peelingek az egészséged károsításán kívül a természetes környezet szennyezéséhez is vezethet?

Műanyag mikrogolyók tele mérgező vegyszerekkel!

A műanyag-hulladék mindenhol ott van! A műanyag mikrogolyók és az apró műanyag részecskék sajnos ma már a vizekben is jelen vannak. A természetes környezet ezen szennyeződéséhez – talán öntudatlanul is – de Te is hozzájárulsz. Elég, ha az arc- vagy testpeelinged műanyag golyócskákat tartalmaz. Finom masszázzsal eltávolítod a bőrödről az elhalt hámsejteket, majd a maradékot vízzel lemosod. Ezzel pedig a műanyag golyócskák a lefolyóba jutnak. Nagyon apró méretük miatt nem lehet őket elkapni a víz szűrésekor, így könnyedén a vizekbe, majd fokozatosan az óceánokba jutnak. És ez még nem minden! Ezek az apró műanyag golyócskák káros vegyszereket és mérgeket tartalmazhatnak, melyek velük együtt a vizekbe jutnak. Például a poliklórozott bifenilek (oldószerek) is ide tartoznak, melyek a természetben nem bomlanak le, és már apró mennyiségben is negatív hatással vannak az élő szervezetek egészségére. Káros hatásuk van az immun-, ideg- és hormonrendszerre, rákot is okozhatnak.
A műanyag golyócskákban lévő anyagok közé tartozik még a diklór-difenil-triklóretán (peszticid), mely endokrin diszruptorként és idegméregként hat; a perfluorozott vegyszerek (például a nem letapadós serpenyők gyártásakor használják) és az égésgátlók, melyek legyengítik az immunrendszert, és közvetetten a szervekre is hatással vannak. Ezeket a műanyag golyócskákat, tele vegyszerekkel, a halak is megeszik. Ha szívesen eszel halat, a peelingből kimosott mikrogolyócskák ebben a formában szépen visszakerülhetnek a tányérodra. Némely gyártó már felhagyott a polietilén és a polipropilém (műanyag mikrogolyók) használatával a termékeikben, de legyünk körültekintőek és ellenőrizzük, hogy nincs-e véletlenül jelen az adott kozmetikumban. Egyaránt előfordulhatnak az arcra és a testre szánt peelingekben, a tisztító arckozmetikumokban és a fogkrémekben.

A tiszta bőrhöz szintetikus anyagok szükségesek?

A peelingekben a mikrogolyókon kívül, természetesen a szintetikus anyagok egész koktélja található meg. Nem hiányozhatnak a habzó szulfátok (például SLS), melyek nemhogy nem tisztítják meg a bőrt, de rendkívül kiszárítják és irritálják is. A peeling kellemes illata (arome, fragrance, parfum) gyakran szintén vegyszerek elegye, melyek között előfordulhatnak a mérgező ftalátok is. A Surfactant Steareth-21 is gyakran megtalálható például a problémás, aknés bőr számára készült termékekben, továbbá többségük olyan rákkeltő anyagokkal is szennyezett, mint az etilén-oxid és az 1,4-dioxán. A következő „finom” összetevő a DMDM Hydantoin, mely antibakteriális tartósítószerként szolgál, formaldehiddé alakulhat át, irritációt és allergiát okozhat, főleg az érzékeny bőrűeknél. Köszönhetően a tisztító hatásának, gyakran előfordul samponokban is.

És a savak?

A peelingek nem feltétlenül tartalmaznak „súroló” részecskéket, mert léteznek kémiai peelingek is, melyek savakat használnak. Ahelyett, hogy az elhalt sejteket mechanikusan távolítanák el, kémiailag oldják le őket. A kémiai peeling finomabb, de mégis erősebb, mint a mechanikus, a felhasznált sav koncentrációjának és típusának függvényében. A termékekben rendszeresen előfordul a szalicilsav, főleg a problémás, aknés bőrűek számára készült kozmetikumok között. Amennyiben érzékeny bőröd van, irritációt okozhat és kiszáríthatja a bőröd. Fokozhatja a többi összetevő felszívódását a bőrbe, ezért figyeljünk nagyon oda a termék összetételére.
A kozmetikai szalonokban a savak erősebb koncentrációját alkalmazzák, legyünk óvatosak, a savakkal történő felelőtlen bánásmód kárt okoz a bőrben. Figyeljünk az AHA (alpha hydroxy acid) savakra is, melyek nagy koncentrációban szintén bőrirritációt okoznak. Míg a bőr meg nem szokja a használatukat, eleinte gyakran csípő érzés és kipirosodott bőr kíséri őket. Az említett savak közé tartozik a glikolsav, a tejsav, a mandulasav, de a gyümölcssavak is. Ha savakat szeretnénk használni, mindig este tegyük, és következő nap ne feledkezzünk meg a védőkrémek használatáról!

Ne vidd túlzásba a peelinget! Cseréld finomra, természetesre!

Elsősorban tudatosítanunk kell, hogy nagymértékben minden káros. Hagyatkozzunk a saját megérzéseinkre, és tartsuk tiszteletben a saját bőrünk szükségleteit. Az, hogy milyen gyakran van szükségünk peelingre, nagyon személyre szabott, ez általában heti egy vagy két alkalom. Ha túlzásba visszük a peelinget, azzal legyengítjük a bőrünket, kiszárad és megviseltté válik. Ez pedig pont az ellenkezője annak, amit el szeretnénk érni.
Peelinget egyébként otthon is készíthetünk, elég összekevernünk finom szemű nádcukrot (mely természetes formájában tartalmaz glikolsavat), vagy finom szemcsés himalájai sót a kedvenc olajunkkal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk át a nedves testünket. Egy ilyen peeling a száraz, repedezett sarkaknak és könyöknek is ideális. A finom, gyönyörű bőrt pedig a fürdő után még krémezni sem kell.
Az arcunkra használhatunk finom cukrot, de ha érzékenyebb a bőrünk, használjunk inkább szódabikarbónát vízzel és mézzel, vagy keverjük el a természetes arctisztító zselénkkel. A száraz bőrnek rendkívül hatékony segítséget nyújt az apró szemű zabpehely. Amennyiben ragyogó bőrre vágyunk, készítsünk „kémiai” peelinget, gyümölcssavakkal. Elég felszeletelni egy almát, vagy összenyomni villával az epret, majd átmasszírozni velük az arcunkat. A száraz könyökre félbevágott citromot ajánlanak, mellyel a könyökön lévő bőrt kell átmasszírozni.
A természetes peelingekben, melyeket a bioboltokban találunk, főleg cukrot és sót találhatunk, esetleg dió és más csonthéjasok zúzott héját. Ha még ennél is finomabb peelingre vágyunk, keressünk az összetevők között jojoba-golyócskákat (jojoba-viaszból készülnek), vagy epermagokat. Ezek után pedig már csak élveznünk kell a tökéletesen puha bőr kellemes érzetét.
 


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző