Rumos-diós-tonkababos hajtogatott francia gyümölcsös pite (galette) fahéjas szilvával és gyömbéres körtével

Étel neve
Rumos-diós-tonkababos hajtogatott francia gyümölcsös pite (galette) fahéjas szilvával és gyömbéres körtével

Leírás
A legfinomabb ételek azokból az alapanyagokból készülnek, melyek saját kertünkben teremnek. Ehhez a mennyei finomsághoz a gyümölcsöt szüleim kertjében szedtük. Tele vannak nyárig napsütéssel, boldogsággal és szeretettel.

Hozzávalók a tésztához:
100 g teljes kiőrlésű rizsliszt
50 g lenmag liszt
25 g hajdinaliszt
25 g darált dió
100 g jó minőségű margarin
150 ml mandulatej
1 ek eritrit
1/4 tonkabab lereszelve
Csipet só
1 ek rum (vagy pár csepp rumaroma)

Elkészítése: 50 ml mandulatejet felforralok, ízesítem a rummal és a lenmaglisztre öntöm, majd hagyom kihűlni. Tálba mérem az összes lisztet, a diót, hozzáadom a sót, eritritet és a tonkababot, majd felkockázva a margarint és a nedves lenmaglisztet. Evőkanállal adagolva a maradék mandulatejet, könnyed, gyurma állagú tésztát gyúrok.
Enyhén rizslisztes sügőpapíron kör alakúra nyújtom a tésztát, körülbelül fél cm vastagságúra. Egy nagy tepsire csúsztatom és félreteszem kicsit, míg a töltelékkel bíbelődöm, és bekapcsolom a sütőt is 200 fokra.

A töltelék hozzávalói:
1 kg szilva
3-4 közepes méretű körte
3 ek kukoricaliszt
1 tk fahéj
1 tk reszelt, friss gyömbér

Elkészítése: a szilvát megmosom és kimagozom. (Mivel én szatmári nemtudom szilvát használtam, késsel szórakoztam, hogy szép maradjon.) Ezután ráhintem a fahéjat és 2 ek kukoricalisztet, majd szép kör alakban a tésztára sorakoztatom.
A körtét ugyancsak megmosom, meghámozom, magházát eltávolítom és felszelem. Meghintem a gyömbérrel és egy evőkanál kukoricaliszttel, és ugyancsak a tésztára halmozom a szilva köré.
A tésztán 3-4 cm peremet szabadon hagyok és óvatosan visszahajtom, majd a felülről nyitott batyut a már forró sütőbe tolom körülbelül 40 percre. Akkor van kész, ha rotyog a szilva, a tészta pereme pedig már szépen megpurult. No para, a tészta nem tud elázni. 😉

Tálalás előtt leheletnyi réteg por eritrittel megszórtam. Langyosan már szeletelhető, isteni finom és illatos lé folyik ki a gyümölcsök közülük, de, ha van türelmünk kívárni, míg kihűl, szépen megdermed. Tökéletes desszert egy nyári kerti partin, vagy édes kényeztetés egy ágyban töltött vasárnap délelőtt.