Sültpaprikás vöröslencse krémleves

Étel neve
Sültpaprikás vöröslencse krémleves

Leírás
Hozzávalók:
150 g vöröslencse
3 evőkanál oliva olaj
1 közepes fej fehér- vagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3db kápia paprika vagy 2 db piros színű kaliforniai paprika (kiegészíthető 1 db kisebb vagy közepes fehér paprikával is)
0,5 evőkanál paprikamagolaj (helyettesíthető 2 teáskanál fűszerpaprikával)
1 ek. szárított oregánó
0,5 ek. szárított bazsalikom
1 csipet csilipor
zöldség alaplé vagy vegán egy fél zöldségleveskocka
só ízlés szerint

Elkészítés:
A lencsét mossuk, szükség esetén válogatjuk, majd fél liter hideg vízben, ízlés szerint 2-3 kávéskanál sóval feltesszük főni. Ha a víz felforrt hozzáadjuk a leveskockát (ha zöldség alaplevet használtunk, akkor leveskocka nem kell), takarékra vesszük, az elfőtt vizet a főzés során folyamatosan pótoljuk, ha szükséges.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd egészben 250°-ra felmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ezalatt megpucoljuk a hagymát és a fokhagymát. A hagymát apró kockákra vágjuk, olíva olajon dinszteljük.
A sütőt a 10 perc leteltével grill üzemmódra kapcsoljuk, és további 3-5 percig grillezzük a paprikákat, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is grillezzük 3 percig.
Az apróra vágott hagymához hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, hirtelen sütve kissé karamellizáljuk, hozzáadjuk a szárított oregánót, bazsalikomot és a paprikamag olajat, majd elzárjuk alatta a lángot.
A hagymás-fűszeres olajat valamint a sült paprikákat a megfőtt lencséhez keverjük, és az egészet a csilivel együtt összeturmixoljuk.
Leveses csészében, friss bazsalikommal díszítve tálaljuk. További díszítésként megszórhatjuk lenmagtörettel is.

Jó étvágyat!