Színes gombócok spagetti ágyon paradicsomszósszal nyakon öntve

Hozzávalók (4-5 főre):

Színes gombócok (20 db):
200 g (1 bögre) száraz gluténmentes köles (főve 850 g lesz)
2 közepes sárgarépa (200 g reszelt sárgarépa)
100 g reszelt cékla
200 g gluténmentes zabpehely
3 evőkanál kókusz zsír
4-5 kávéskanál só (ízlés szerint)
1 csokor petrezselyem
20 db muffin papír (normál méret)

Paradicsomszósz:
fél kg paradicsom (édes, közepes méretű)
1 dl víz
1 kávéskanál só
2 evőkanál almacukor
1 kávéskanál bazsalikom
1 kávéskanál oregánó

1 csomag (450-500 g) kukoricalisztből készült spagetti tészta (pl. Civita Gluten Free Corn Pasta)

Az 1 bögre kölest háromszoros vízben, azaz 3 bögre vízben megfőzzük. Fedő alatt felforraljuk, majd csendes lángon 15-20 percig főzzük (forrásban legyen végig). Megkóstoljuk a végén, hogy elég puha e, ha jó, levesszük a tűzhelyről, majd fedő alatt pihentetjük felhasználásig (! még ez idő alatt is minden nedvességet felszív, így tovább fog dagadni). Amíg fő a köles, kifőzzük a spagetti tésztát, amely során a vízbe egy evőkanál kókusz zsírt tegyünk, hogy a tészta szálak ne ragadjanak össze. Majd a leszűrés után is rakjunk bele 1 evőkanál kókusz zsírt, hogy ne tapadjanak össze, amíg a többi hozzávaló is elkészül.

A színes gombócokhoz egy nagy tálban kézzel összegyúrom a hozzávalókat, immár a főtt kölessel. A masszából gombócokat gyúrunk és a muffin papírokba tesszük, amelyeket sütőtepsire sorakoztatunk. Előmelegített sütőben 200 fokon 45-50 percig sütjük (Sütési idő függ a gombóc nagyságától). Légkeveréssel szárazabb, kérgesebb gombócokat kapunk.

Elkészítjük a paradicsomszószt, amíg a muffinok sülnek. A paradicsomokat félbe vágjuk és egy teflon serpenyőbe tesszük. Sózzuk, fűszerezzük és 1 dl vizet hozzáöntünk. Pároljuk a paradicsomokat, amikor már elég puhák a héjak szépen leválnak, azokat kiszedjük, ezután hozzáadjuk az almacukrot és elfőzzük teljesen a paradicsomokat, majd turmixoljuk.

Végül a tészta ágyra rakott színes gombócokra csorgatjuk a paradicsomszószt.

Jó étvágyat!