Minden élelmiszer címkéjén – törvényi kötelezettségének eleget téve – találunk egy táblázatot, mely összefoglalja az adott termékben lévő tápértékeket, egy bizonyos mennyiségre lebontva (többnyire ez egy adag, 100 g vagy 100 ml). A tápértékek között az alábbi fogalmakat látjuk felsorolva: energia, szénhidrátok, zsírok, fehérjék, rostok, illetve a vitaminok és ásványi anyagok. De mit takarnak pontosan ezek a fogalmak, és pláne, mennyi az ideális mennyiség? Ebben az útvesztőben szeretnénk eligazítást adni cikksorozatunkkal, ahol minden részben bemutatunk egy-egy fogalmat – tartsatok velünk!
Az elmúlt pár hétben jó sokat tanultunk szénhidrátokról, zsírokról, fehérjékről, rostokról, sőt, még arról is szó volt, hogy mumusunk, a kalóriaszám, mit is jelent pontosan. Most egy hasonlóképpen széleskörű és kiadós témához érkeztünk, méghozzá a vitaminokhoz.
De mik is pontosan a vitaminok?
A vitamin egy olyan szerves vegyület, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Kellő mennyiségben viszont nem mindig képes azt előállítani, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni – ami pedig már a mi felelősségünk.
Nagyon sokféle vitamint ismerünk, szám szerint tizenhármat tart most a tudomány is számon. Ezek közül mindegyik más szerepet tölt be az egészséges működésünk fenntartásában. Legegyszerűbben úgy tudjuk őket kategorizálni, ha oldódásuk szerint osztjuk őket csoportba: vannak zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) és vízben oldódó vitaminok.
A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet képes tárolni a zsírszövetekben és a májban.
A-vitamin: szemünk fényérzékeléséért és az egészséges látásáért felel. Forrás: állati belsőségek, tojássárgája, tengeri halak, tejtermékek.
D-vitamin: csontosodási folyamatainkért felel, erősíti az immunrendszert és blokkolja a sejtburjánzást a vastagbél-, az emlő- és a prosztatarák esetében. Napfény hatására termelődik, de emellett remek forrás a tőkehalmáj-olaj, az olajos halak, a tojássárgája és a máj.
E-vitamin: védi a sejthártyát, megelőzi a szívbetegséget, véd az érelmeszesedés ellen, egyes nőknél csökkenti a menstruációs görcsöket és a mellfeszülést, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, védi a szem vérereit és a szemlencsét a szabadgyökök támadásától, illetve erősíti az immunrendszert. Kiváló E-vitaminforrások a növényi olajok, a napraforgó, a búzacsíra, a tökmag, a gabonacsírák és a mandula.
K-vitamin: a véralvadáshoz nélkülözhetetlen összetevő. A felnőtteknél ritka a K-vitamin hiány, de sárgaságban, az epehiány miatt előfordul. A sötétzöld leveles zöldségek, mint a spenót, brokkoli, fejes saláta, fejes káposzta, kelkáposzta és lucerna, valamint a növényi olajok, a máj és a zöld tea bizonyultak jó forrásnak.
K2-vitamin: a K-vitamin egyik fajtája. Fontos szerepe van a csontsűrűség egészséges szinten tartásában és a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A vízben oldódó vitaminok közös jellemzője, hogy az emberi szervezet nem képes őket sokáig tárolni, ezért gyakorlatilag minden nap pótolni kell őket. A vitamin nem hasznosuló része a vizelettel távozik. Túladagolás veszélye ebből adódóan nem áll fenn, azonban hiánybetegség kialakulhat.
B-komplex: a teljes B-vitamin csoport elnevezése. Mivel a legtöbb B-vitamin az élelmiszerek energiává való alakításában vesz részt, ezért a B-vitaminokra a bevitt energiával aranyosan van szükség.
A sörélesztő az összes B-vitamint tartalmazza. Jó lehet még a bab, borsó, lencse, gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztek, húsok, zöldségek, narancs, mazsola, karfiol, burgonya, rizs, tej, mák.
C-vitamin: más néven aszkorbinsav, erősen antioxidáns hatású vegyület. A kötőszöveteink fő proteinje, a kollagén előállításhoz, azaz az izmok, inak, bőr, artériák, csontok karbantartásához is szükséges. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Segíti a sebgyógyulást, a megfázásból való felépülést. Javítja az immunrendszer működését. Csökkenti a koleszterinszintet és a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Gazdag forrásai a gyümölcsök és a zöldségek, főleg a citrusfélék és a piros gyümölcsök.
Jelenleg az RDA (Recommended Dietary Allowance), az ajánlott napi fogyasztás minimális mennyisége jelöli a vitaminszükségletünk pontos értékét, aminek mértékegysége természetesen kortól, nemtől és fizikai aktivitástól, egészségi állapottól függően egyénenként eltérhet.
Miért van szükségünk a vitaminokra?
A szervezetünk igen bonyolult működési struktúráját segítik a vitaminok is. A sejtmegújulástól kezdve, a hajunk, bőrünk, körmünk, szemünk, immunrendszerünk, agyi működésünk, szívünk, izomzatunk belső működését, hangulatunkat és energiafelhasználásunkat is befolyásolja a vitamin-feltöltöttségünk.
Mi történik, ha kevés a vitamin a szervezetünkben, vagyis vitaminhiányos állapotban vagyunk?
Ha kevés nyers, friss gyümölcsöt vagy zöldséget eszünk, nem fogyasztunk rendszeresen olajos magvakat és teljes értékű táplálékot, túl sokat edzünk vagy túl sokat stresszelünk, hamar kialakulhatnak a hiánytünetek.
Különösen figyelnünk kell az élethelyzeteinkkel együtt járó nagyobb vitaminszükségletünkre: terhesség, edzés, fizikai munka, dohányzás, hiányos táplálkozás, alkoholfogyasztás, diéta, betegség esetén is. Több vitaminra van szükségünk, ha állandóan fáradtak vagyunk, ingerlékenyek, rosszul alszunk, evési rohamok törnek ránk, ingadozik a hangulatunk, gyakran kapunk el kisebb betegségeket hull a hajunk, száraz a bőrünk, stb.
Túl lehet adagolni a vitaminszedést?
Természetes módon táplálkozással bejuttatva a szervezetünkbe nem igazán tudjuk túladagolni. Tartósan történő vitaminszedéssel bizonyos vitaminokat túl lehet adagolni, de ott is inkább a vitaminkészítmények kapszuláinak melléktermékei okozhatnak problémát.
A vitaminok szedésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ezért ezt én is mindenkinek az egyéni döntésére bíznám. A mai rohanó életmódunkban nehéz arra figyelni, hogy rendszeresen együnk és mindig valami magas tápértékű, vitamindús ételhez jussunk.
Érdemes tehát még mélyebben utánanézni, és átgondolni a vitaminok szerepét az életünkben. A lényeg, hogy mindenképpen figyeljünk a változatos étkezésre és az egészséges ételek fogyasztására! 🙂
Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális-Core Training edző