Vegán csokitorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformába, 10 szelet ) :

250 g rizsliszt
100 g kölesliszt
50 g nyílgyökérliszt
25 g utifűmaghéj
1 cs sütőpor
45 g négyszeres (negyedannyi) édesítő
4,5 dl víz
2,5 ek olaj
4 ek frissen facsart citromlé
1 kk vanilia aroma

Csokikrém :
5+2 dl növényi (glutén, cukor és tejmentes) habalap
2 tábla (glutén, tej és cukor) mentes étcsokoládé (2*90/100g)
Ízlés szerint édesítő
Szükség szerint habfixáló

1. A krémmel kezdtem, mert azt állni kell hagyni.
Fél liter Schlagfixbe olvasztottam (1.fázisfotó) két tábla glutén – tej és cukormentes étcsokit, majd 6-8 órára a hűtőbe tettem, majd kemény habbá vertem. (2.fázisfotó)
Szükség esetén édesíteni lehet, vagy habfixet használni.

A kánikulára való tekintettel a “kifagyott” és a felvert habot még hűtőbe tettem (kb. míg készült és sült a torta)

2. A szárazanyagokat (lisztek, sütőpor, utifűmaghéj, édesítő) egy keverőtálba tettem és egy kanál segítségével összekevertem azokat.
Majd a szárazanyaghoz hozzákevertem a nedves anyagokat.

Sűrű keverttészta jellegű masszát kaptam, amit két kis kör alakú (18 cm-es) , kibélelt tortaformába tettem és 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütöttem.

3. Mikor a tészta teljesen meghűlt, félbe vágtam és a krémet a lapok közé kentem. (3.fázisfotó) Szintén a melegre való tekintettel a krémmel töltött tészta még egy kevés időre visszakerült a hűtőbe.

4. Felvertem még 2 dl növényi habalapot, mellyel befedtem és díszítettem a tortát. A fehér habhoz 2 részletben tettem a maradék csokikrémet, hogy 3 színnel tudjak díszíteni, fehér, kicsit csokis, nagyon csokis 😄.
Majd néhány szem mandula. 😍

Szeletelésig jól “összeért” a hűtőben a torta 😃

v