Vegán mákos sajttorta

Étel neve:
Vegán mákos sajttorta

Leírás:
Aki oda van a “sima” krémsajttal készült változatért, azt biztosítom, hogy ebben a mindenmentes, vegán változatban sem fog csalódni. Nagyon krémes és lágy maga a krém, alatta pedig egy kis mákos réteg is megbújik (csak hogy fokozzuk az élvezeteket).

Hozzávalók az alaphoz:
180 g gluténmentes zabpehely
130 g kókuszreszelék
1 nagy (120 g) banán
90 ml növényi tej (kókusztejet használtam)
fél kávéskanál őrölt fahéj

Hozzávalók a mákos réteghez:
100 g darált mák
160 ml növényi tej
30 g eritrit
1.5 evőkanál tápióka keményítő

Hozzávalók a krémhez:
320 g natúr kesudió
230 g főtt csicseriborsó
100 g natúr tofu
70 g eritrit
2 evőkanál mogyoróvaj (vagy egyéb magvaj)
csipet só
2 citrom kifacsart leve
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília aroma
370 ml konzerv kókusztej (sűrűbb állagú, zsírosabb)
100 ml növényi tej
2 evőkanál tápióka keményítő

Elkészítés: (18 cm-s tortaformához)

Először a kesudiót meleg vízbe áztatjuk legalább 1 órára, majd leszűrjük és félretesszük.
Elkészítjük az alapot. Ehhez minden, az alapnál felsorolt hozzávalót egy aprítógépbe (vagy turmixgépbe) tesszük, és addig aprítjuk, amíg egy labdává áll össze a tészta. A tortaformát kikenjük kókuszolajjal, majd belisztezzük (hajdinalisztet használtam). A masszát ebbe a formába kézzel belenyomkodjuk úgy, hogy a torta pereméig érjen a tészta. 180 fokos sütőben 15-20 percet sütjük.
Közben elkészítjük a mákos réteget. Ehhez a mákot, növényi tejet, eritritet és tápióka keményítőt egy lábasban összekeverjük, és lassú tűzön addig keverjük, amíg besűrűsödik. A sütőből kivett alapra öntjük ezt a krémet, és visszatesszük sülni további 15 percre.
Közben a krémet is összeállítjuk. Nagyon egyszerű, mert minden hozzávalót a turmixgépbe teszünk, és krémesre turmixolunk. A sütőből kivett mákos rétegre ráöntjük a krémet. Majd még egyszer utoljára 40 percet sütjük 180 fokon.
Ha megsült hagyjuk teljesen kihűlni. (Legjobb, ha egy éjszakát várunk vele, én túl buzgó voltam, és még nem hűlt ki teljesen a krém)
Én most friss málnával tálaltam, de egy jó kis meggyszószt is el tudnék képzelni hozzá.

*allergének:
tofu (lehet helyettesíteni ugyanannyi (100 g) konzerv kókusztejjel + 1 evőkanál tápióka keményítővel.
mogyoróvaj (bármilyen más fajta magvaj megfelel)