Forradalmi menza-gasztronómia átalakulás küszöbén állnak Debrecenben. Az egyetem két campusán május 16-17-én bárki megkóstolhatja Varga István nyers séf laktóz- és gluténmentes, vegán ételkülönlegességeit (Instagram), melyek a következők:
– Újhagymás zöldségkrémleves aszalt hajdinacsírával
– Cukkini spagetti aszalt paradicsomos szósszal
– Flódnitorta
Az ingyenes ételkóstoló szerdán a Debreceni Egyetem Műszaki Karának menzáján, csütörtökön pedig a Kassai úti campus menzáján lesz, fél 12 és 14 óra közt.
Az egyetemi menzákat üzemeltető Campus Sebestyén Étterem az elmúlt években már a vegetáriánusok számára is készített ebédet, a mostani úttörő kezdeményezéssel viszont az a céljuk, hogy a jövőben a vegánoknak és a laktóz-, valamint gluténérzékeny vendégeknek is alternatívát nyújtsanak a menzai ebédkínálatban.
Az ételek készítésére szakmai partnerünket, a nyers vegán gasztronómia neves hazai szakértőjét, Varga Istvánt kérték fel, aki egyebek mellett tápláló, 100 százalékban természetes alapanyagokból készülő és szemet gyönyörködtető gasztronómiai alkotásairól híres, hiszen az ételek nem a polcokon teremnek.
Az együttműködés nemcsak a séf életében, hanem az egyetemi menzák történetében is egyedülálló, hiszen bár vannak újító kezdeményezések a legtöbb helyen még mindig a hagyományos magyar konyha ételeiből választhatnak az éhes vendégek.
A kétnapos ételkóstolóra a Debreceni Egyetem hallgatói és munkatársai mellett mindenkit várnak, aki kíváncsi a fenti ételekre. Ha a vendégeknek ízlik a kínált menü, akkor a tervek szerint a Campus Sebestyén Étterem a jövőben vegán, laktóz- és gluténmentes ebédkínálattal és házhozszállítással is várja majd a vendégeket.
Azok, akik nem tudnak részt venni a debreceni ételkóstolón, Istvánnal legközelebb június 9-én a Csak a mentes Műhely és Kézműves Piacon találkozhatnak a Duna Palotában, ahol 11.30-tól Huszár Zsuzsannával tartanak egy előadást az ayurvédikus konyhából származó gyógyító nyári finomságokról.