Zöldséges kölessel töltött sült paradicsom

Hozzávalók 2 főre
4 db paradicsom
1,5 dl hántolt köles
4 dl víz
2 nagy sárgarépa
1 kisebb vöröshagyma
Egy közepes kígyóuborka
Fűszerek :só, bors, petrezselyem
Kókuszzsír

Elkészítés (kb. 1, 5óra ):

1. A jól átmosott kölest 3-szoros enyhén sós vízbe feltettem főni. Mikor elkezdett forrni, hagytam, hogy kicsit elforrjon a levéből, majd fedő alatt készre főztem. Mikor kész lett, petrezselyem zöldjét kevertem hozzá.
2. Ezalatt 1 zölddiónyi hagymát megdinszteltem kevés zsiradékon.
Közben az egyik répát és hámozott uborkát lereszeltem (a könnyebb elkészítés miatt célszerűbb sajtreszelőn).
Mikor a hagyma üveges lett, rátettem először a répát, néhány percig pároltam, majd az uborkát is. Ízlés szerint sóztam, borsoztam és fedő alatt kb. még 2 percig pároltam az egészet.
Tipp : nem muszáj az uborka levét kinyomkodni, legalább nem lesz száraz a zöldség. 🙂
3. A másik répát kevés zsiradékon megpároltam és petrezselyemmel ízesítettem.


4. Mikor elkészült a köles, összekevertem a reszelt párolt zöldségekkel és megtöltöttem vele a kivájt paradicsomokat.


5. Előmelegített 200 fokos sütőben lefedett hőálló tálban kb. 25 percig sütöttem.
Tipp : Esetleg reszelt növényi sajttal lehet még ízletesebbé tenni. Paradicsom helyett vöröshagymával is kiváló és könnyű vacsora készülhet belőle. 😍


6. Tálaláskor egy kicsi félgömb alakú bögrével formázott köleskupacot tettem a tányérra. Emellé párolt répát és 2 töltött sült paradicsomot tettem.

Jó etvágyat kívánok mindenkinek, aki elkészíti, nem bánja meg!