2 PERCBEN AZ IMMUNRENDSZERRŐL

Az immunrendszer olyan szervek, sejtek és fehérjék interaktív hálózata, amely a szervezetet védi a vírusoktól és baktériumoktól vagy bármilyen idegen anyagtól. Ha ez a rendszer jól működik, kevésbé leszünk fogékonyak a betegségekre, vagy sokkal gyorsabban meggyógyulunk. Egyik része a veleszületett immunitás: a mindenhol jelenlévő immunsejtek, vagyis a fehérvérsejtek és nyirok sejtek. A másik a másodlagos, azaz szerzett védekező képesség. 

immunrendszerről

Mi történik, ha gyenge az immunredszerünk?

Előfordulhat, hogy az immunrendszer valamely összetevőjének mennyisége nem elegendő, minősége nem megfelelő. Vagy az állandó funkcióját betölteni nem tudja. Pl. a szervezetet nem védi kellőképpen a fertőzések ellen.
Ez az immunhiányos állapot. Kialakulásának okai invazív környezeti ártalmak lehetnek. Ilyenek a mérgezések, alultápláltság, a csontvelő megbetegedései, a vérrendszeri betegségek, fertőzések (pl. HIV vírus). Valamint  orvosi terápiák, mint besugárzás, kemoterápia után. 
Ha az immunrendszer túlzottan reagál nem káros jelenségekre, az betegségekhez vezet. Ilyenek az allergiák: bőrallergiák, szénanátha, asztma, egyes bélbetegségek, gyógyszerallergia, ételallergiák, stb. 

Kinél kiemelten fontos az immunerősítés?

Az erős immunrendszer elérhető, noha a tartós betegek, mint a diabétesszel élők, a kisgyerekek és az idősek veszélyeztetettebbek. Náluk fokozottabban kell törődni az immunrendszer erősítésével.
A cukorbetegek és táplálkozási allergiával élők szervezetében állandósul a gyulladási állapot, amire a szervezet folyamatos immunválasszal reagál. Ez kimeríti és állandóan lefoglalja a szervezet védekező képességét, így egy hirtelen megjelenő vírus esetén nem elég hatékony a védekezés

Tanácsok az immunerősítésre

A mindennapos negatív hatások közül a stresszt kerülni, vagy kezelni kell. Emellett, szakértői irányítással fogyasszuk az antimikrobiális és immunerősítő tulajdonságú hatóanyagokat. Így előzhetőek meg, vagy küzdhetőek le a fertőzések. 
Mindezek gyakorlatáról összeállítottam egy rövid útmutatót, amelyet letölthetsz a cukorlabor.eu/tamogatas weboldalról.

További tudásért, vagy személyre szabott táplálkozási tanácsadásért keresd fel szakértői weboldalaimat! etrendezo.info facebook.com/Etrendezo 
 

Huszár Zsuzsa (Étrendező)
Csak a Mentes szakmai partner