Az Év Mentes Séfje
Legyél te az Év mentes séfje 2025-ben!

Jelentkezz és legyél te az Év Mentes Séfje!

Hazánk egyetlen mentes séfversenye visszatér!
Glutén-, cukor-, laktózmentes és vegán alkotásokkal várunk
profi vagy amatőr kategóriában.
2025-ben 7. alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Csak a Mentes Séfje verseny – hagyományos ételek allergének nélkül. Az Év Séfje verseny célja, hogy felhívjuk a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassuk, hogy allergénmentesen is lehet finoman és változatosan étkezni. A selejtezőknek és a döntőnek a METRO Gasztroakadémia ad otthont! Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozza és értékeli.
A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítik el mentes fogásaikat, így az alkotás igazi kreatív élmény számukra. Mutasd meg Te is, hogy mentesen is lehet tápláló, finom ételeket készíteni!
Év Séfje verseny
VERSENY ÉS A JELENTKEZÉS RÉSZLETEI
Téma: Fenntarthatóság - szezonális zöldségek felhasználása, ételpazarlás elkerülése
A versenyre profi és amatőr kategóriában várjuk a jelentkezéseket, melyet a lent található online űrlap kitöltésével tudsz megtenni.
Az űrlap elküldése után válasz e-mailben érkezik egy megerősítés, hogy részt vehetsz az élő selejtezőben, ahol ismert szakemberekből álló zsűri előtt kell elkészíteni egy főételt, melyre 60 perc áll rendelkezésre. A versenyen megadott alapanyagokból kell dolgozni, melyet pár nappal a kezdés előtt kapnak meg a résztvevők.
A selejtezőkből 5 fő juthat tovább a döntőbe, ahol főétel és desszert elkészítése után derül ki, hogy ki lesz az Év Mentes Séfje.
Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet, az értékes nyeremények mellett TV-s és rádiós szereplésekre, interjúkra számíthat.
Az idei évi jelentkezés lezárult!
Kövesd nyomon a verseny alakulását a Csak a Mentes Facebook oldalán!
Selejtezők időpontjai
2025. január 28. Amatőr kategória selejtező
2025. január 29. Profi kategória selejtező
2025. február 20. Mindkét kategória döntő
Nyeremények
Amatőr kategória
I. helyezett
- 2 fős, 2 éjszakás wellness hétvége a Castellum Hotel Hollókő jóvoltából
- Gravírozott üvegdíj
- Mentes ajándékcsomag
- METRO ajándék
- Háztartási kisgép
II. helyezett
- Oklevél a helyezésről
- Mentes ajándékcsomag
- Háztartási kisgép
III. helyezett
- Oklevél a helyezésről
- Mentes ajándékcsomag
- Háztartási kisgép
Profi kategória
I. helyezett
- 2 fős, 2 éjszakás wellness hétvége a Castellum Hotel Hollókő jóvoltából
- Gravírozott üvegdíj
- Mentes ajándékcsomag
- METRO ajándék
- Háztartási kisgép
II. helyezett
- Oklevél a helyezésről
- Mentes ajándékcsomag
- Háztartási kisgép
III. helyezett
- Oklevél a helyezésről
- Mentes ajándékcsomag
- Háztartási kisgép
Háziasszony
Szinetár Dóra
Színésznő
Zsűrielnök
Zsolnay Gergely
Séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő
Konyhai Zsűri
Molnár György
Mesterszakács, szaktanár, gluténmentes gasztronómiai szakértő
Szakmai Zsűritagok
Mautner Zsófi
Gasztroblogger, szakíró, műsorvezető
Kovács Zoltán
Napfényes Étterem konyhavezetője,
vegán séf
Ádám Csaba
Az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje
Helyszín
METRO Gasztroakadémia
2040 Budaörs Keleti u. 3.
GPS koordináták:
Ész: 47,45744 Kh: 18,90059
Korábbi események videói, képei
Nézd meg az elmúlt évek döntőiről készült fényképalbumokat:
Gyakran ismételt kérdések
Profi kategóriába várjuk azok jelentkezését, akik hivatásszerűen tevékenykednek a konyhában, séfként/szakácsként dolgoznak.
Amatőr kategóriába várjuk azok jelentkezését, akik imádnak főzni, de nem hivatásuk. Azok is ide sorolandók, akik hobbiból elvégezték bármilyen képzést a gasztronómia területén, de sosem dolgoztak étteremben.
A megfelelő kategória kiválasztása után az űrlap kitöltése, majd a megkapott számla utalása.
Minél hamarabb kérjük az alapanyag igényedet, mennyiségek feltüntetésével (4 adaggal számolj), ezen kívül pedig minden fontos információt a versenyről egy külön e-mailben meg fogsz kapni.
Autóval Budapestről a Budaörsi úton kifelé az M1-M7-es autópályán, az M1-esen tovább haladva a 14-es kijáratig Budakeszi/Törökbálint lehajtót követően az 1-es úton Tatabánya felé.
A parkolás a METRO áruház parkolójában ingyenes.
Tömegközlekedéssel Kelenföld vasútállomás megállótól a Tetra Pak megállóhelyig környéki BKK, valamint Volánbusz járatokkal. Kérjük, használd a www.mentrendek.hu oldalt az aktuális menetrendhez.
A Tetra Pak megállótól a METRO irányába haladva egy lefelé vezető lépcsőt találunk, aminek használatával a Gasztroakadémia könnyen megközelíthető a METRO parkolón keresztül.
Ha nem voltál nyertes, akkor örömmel vesszük a jelentkezésedet újra.
Glutén-, cukor-, laktózmentes és vegán ételeket kell készítened.
A selejtezők napján 1 óra áll rendelkezésre a főételre, a döntő napján pedig 2 órát fogsz kapni a főételre + a desszertre együtt.
A zsűri figyelembe veszi az alkalmazott technológiákat, alapanyag választást és felhasználást, figyelik az állagot, ízt és illatot, kreativitást és a tálalást. Ezen szempontok alapján fognak értékelni 1-5-ig.
Selejtezők alkalmával egy főétel, a döntő napján pedig egy főétel + egy desszert.
Igen, van nevezési díj, mindkét kategóriában. A díjat nem tudjuk visszautalni, ha nem tudsz mégsem résztvenni a versenyen.
Ha beteg/lázas vagy és alkoholos vagy más egyéb tudatmódosító szer befolyása alatt állsz.
Ha bármilyen nyílt sebed van, akkor kesztyű használata kötelező.