2018 Új gluténmentes terméke díj

Budapest, 2018. május 23. – A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2018-ban is kiosztotta az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat. Az idei évben Év Új gluténmentes Terméke díj mellett egy különdíjat is megítélt a szakmai bírálóbizottság.
Az Év Új Gluténmentes Terméke díjat 2015-ben alapította meg a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete. A Díj megalapításának, és idei, harmadik alkalommal történő kiosztásának több célja is van.  Egyfelől a hazai gluténmentes élelmiszereket előállító cégeket kívánják innovációra ösztönözni, hogy fejlesszenek minél több új, változatos és a korszerű táplálkozás feltételeknek is megfelelő, ugyanakkor ellenőrzött és biztonságos termékeket. A másik oldalról meg kívánják ismertetni a coeliakiás páciensekkel és a gluténmentesen diétázókkal azokat az új gluténmentes élelmiszereket, amelyek biztonságosak és ellenőrzött körülmények között készülnek. Végezetül a nagy nyilvánosság figyelmét is fel szeretnék hívni arra, hogy sokan élnek olyanok, akiknek a gluténmentes ételek a más krónikus betegek naponta szedett gyógyszereivel egyenértékűek.
A korábbi évek gyakorlatához idén képest változott a díj odaítélésének eljárása is, már nem az egyesület tagjainak szavazata, hanem egy szakemberekből álló Bíráló Bizottság véleménye döntött. Ennek oka volt az is, hogy a Bíráló Bizottságba bevont szakemberek és fogyasztók véleményét a gyártók figyelmébe ajánlva új fejlesztési irányokat mutathassanak a szervezők.
A Bíráló Bizottságban gasztroenterológus szakorvos, dietetikus és élelmiszeripari szakemberek mellett volt szakács és újságíró is. Többen saját maguk vagy családtagjuk révén naponta találkoznak a gluténmentes diéta kihívásaival, a gluténmentes élelmiszerek beszerzésének, elkészítésének nehézségeivel, pozitív és negatív meglepetésekkel.
A bírálati szempontok között első helyen szerepelt a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, azaz a 2016. január 1.-t követő piacra kerülés és a friss gluténtartalomra vonatkozó mérési jegyzőkönyv.
További szempont volt a csomagolás megítélése, mind esztétikai megjelenése, mind a tájékoztatási követelményeknek való jogszabályi megfelelés és fogyasztóbarátság is.
Hangsúlyos volt a termék újdonsága és megfelelése a korszerű táplálkozási követelményeknek, és az is, hogy mennyire finom. Ez utóbbi kérdésben a bizottság értékelt a gluténmentes hasonló, és a gluténtartalmú termékekhez képest is.
A díjra 9 magyar cég nevezte be a 2016. január 1-t követően piacra került gluténmentes új termékeit, összesen 12 terméket és 2 termékcsaládot.
A Bíráló Bizottság értékelése szerint 2018-ban az Év Új gluténmentes Terméke díj nyertese a Hunorganic Kft. Naturbit Répatortája lett.

Emellett kiosztásra került egy különdíj is, a gluténmentes szimbólummal jelölt új, és a coeliakiás/lisztérzékeny fogyasztók esélyegyenlősége szempontjából valódi újdonságot jelentő terméknek is, a dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. Gluténmentes muffinjának.
A díjkiosztón valamennyi résztvevőnek átadták az okleveleket is, és egy rövid értékelést, amivel a gyártók erőfeszítéseit kívánták megköszönni, amit a hazai coeliakiás vásárlók – a termékeik fogyasztóinak – ellátása érdekében tettek eddig, és reméljük, hogy tesznek a jövőben is.
A versenybe benevezett gluténmentes termékek:
Amurex GM Magyarország Kft.   
Puncs szelet, Csokicsepp kuglóf
Civita Food Kft.
Magas rosttartalmú tészták
Oetker Magyarország Kft.
Gluténmentes muffin
Hadarik Rita
Almás-fahéjas zabkása
Kakaós-chia magos zabkása
Hunorganic Kft. 
Naturbit Rodeo keksz
Naturbit répatorta
M-Gél Magyarország Kft. 
Gluténmentes kalácskeverék
Gluténmentes kenyérliszt
Omegabázis Kft.
Aby gluténmentes snack család (szezámmagos, sajtos-fokhagymás, pizzás, chilis)
Piszkei Öko Kft.
Bio gluténmentes kakaós-vaníliás tallér
Virgin Oil Press Kft.
Csipkebogyómag-liszt
Homoktövismag-liszt
Forrás: www.liszterzekeny.hu