Glutén-, tej- és tojásmentes cipóban tálalt krémleves húsgombóccal

Hozzávalók:

Leveshez:

  • 4–5 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 db burgonya
  • ½ karalábé
  • 1 kis darab zeller
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 1 db vöröshagyma
  • 3–4 gerezd fokhagyma
  • kb. 3 l víz
  • ízlés szerint só
  • 8–10 szem egész bors

 

Húsgombóchoz:

  • 500 g darált hús
  • 1 kávéskanál só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 csipet őrölt fűszerkömény
  • 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem

Habaráshoz:

  • 2 evőkanál it’s us rizsliszt
  • 3–4 evőkanál növényi tejföl
  • ½ citrom leve

 

Cipóhoz:

  • 500 g langyos víz
  • 1 teáskanál méz vagy cukor
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
  • 10 g it’s us útifű maghéj rost
  • 500 g it’s us miklos’ universal mix lisztkeverék
  • 18 g só
  • 20 g olaj

 

ELKÉSZÍTÉS

A húsgombóchoz a hozzávalókat összegyúrjuk, diónyi gombócokat formázunk. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. A gombócokat vízben felforraljuk, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a zöldségeket, hagymát, fokhagymát, fűszereket és puhára főzzük (kukta esetén kb. 15 perc). A gombócokat kivesszük, a levest botmixerrel pürésítjük, majd a rizsliszttel és tejföllel elkevert habarással sűrítjük. Végül citromlével ízesítjük.

A cipóhoz a hozzávalókból tésztát dagasztunk, 40-50 percig kelesztjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, végül 220 °C-on további 10 percig sütjük.

Tálaláskor a bucik tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk és kissé megpirítjuk. Az aljukba gombóc kerül, majd rámerjük a forró krémlevest.

 

A receptet Kohári Éva, a Gluténmentes Íz-lik alapítója készítette.

Facebook: Gluténmentes Íz-lik

Glutén-, tej- és tojásmentes cipóban tálalt krémleves húsgombóccal - Kohári Éva receptje